ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан прочете третата част на Богородичния акатист

26 март 2011 15:40, Софийска митрополия
Храм "Рождество Богородично"

Вечерта на Благовещение, съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, в столичния храм „Рождество Богородично“, кв. “Лагера“ бе прочетена третата част на Богородичния акатист.

Богослужението бе предстоявано от викария на Софийския митрополит Максим – Знеполски епископ Йоан.

В съслужение с Негово Преосвещенство участваха архимандрит Дионисий, храмовото духовенство и столични свещенослужители.

Вечерното последование и възхваляващите Божията майка песнопения бяха изпълнявани от Свещеническия хор, дирижиран от протойерей Кирил Попов.

Иконите на Божията майка в храма бяха богато украсени с венци от бели хризантеми. Сред тях се открояваше сложената на аналоя в центъра на храма икона. Обкована със сребро и украсена с бял кичест венец, тя наистина впечатляваше. Духовниците при храма разказват за нея, че е дар от благодарен мирянин, който получил помощ от св. Богородица като се молил усърдно пред нея. В знак на благодарност и почит към Майката Божия той занесъл иконата на гръцки майстори, които я покрили със сребърен обков.

В края на акатиста епископ Йоан се обърна към вярващите с трогателно слово за св.

Богородица (част от словото може да видите като видео-материал в края на новината). „Чисто сърце, искрен живот, мисъл за това, че ще се изправим пред лицето Божие да отговаряме за постъпките си - това са нещата, към които трябва да се стремим в земното си битие – каза в словото си епископът, - докато можем да казваме: Господи Иисусе, помилуй ме! Пресвета Богородице, спаси ни!.. С Божието благодатно осенение и помощта на св. Богородица лек и спасителен пост!“ - благопожела той.

След отпуста софийският викарий благослови църковното събрание и обяви програмата за предстоящата канонизация на Баташките мъченици, която ще започне от 2 април (събота) с вечерно богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и ще продължи на 3 април (неделя) с празнична Литургия, в която ще прославят новите светци - мъченици.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Знеполският епископ Йоан прочете третата част на Богородичния акатистЗнеполският епископ Йоан прочете третата част на Богородичния акатистЗнеполският епископ Йоан прочете третата част на Богородичния акатистАкатистна икона на св. БогородицаЗнеполският епископ Йоан прочете третата част на Богородичния акатистВ храмаСвещеническият хорЗнеполският епископ Йоан прочете третата част на Богородичния акатистЗнеполският епископ Йоан прочете третата част на Богородичния акатистЗнеполският епископ Йоан прочете третата част на Богородичния акатистАрхимандрит ДионисийЗнеполският еп. Йоан
« предишна новинаследваща новина »