ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Събор на св. архангел Гавриил

26 март 2011 20:14, Ловчанска митрополия
Събор на архангел Гавриил

На 26 март Църквата чества Събор на св. архангел Гавриил. Архангел Гавриил е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е открил на Захария за рождението на св. Йоан Предтеча и сам за себе си е казал: „Аз съм Гавриил, които предстоя пред Бога” (Лука. 1:19). Неговото име – Гавриил - значи „сила Божия”. Светите отци смятат, че архангел Гавриил принадлежи към първия и най-висок чин небесни сили – серафимския чин, понеже серафимите стоят най-близо до Бога.

Днес своя именен покровител празнува Ловчанският митрополит Гавриил. На св. служба по случай празника владиката беше почетен от ловешкия клир и миряни.

В обръщението си към митрополита архимандрит Викентий подчерта грижата на ловчанския архипастир за духовния растеж на неговите пасоми, която грижа прониква ежедневието на владиката. Тя понякога се изразява в поощрение, понякога в усмивка, за да смекчи нашите слабости, понякога в твърдост при упорстването ни в греховете.

Нелек е и мащабният за малкия Ловеч почин на владиката за строежа на новия катедрален храм в града, където неговата фигура е единственият двигател, движещ този благочестив градеж.

Нека Вашият небесен ангел никога не отслабва своето свето покровителство над Вас! На многая лета, Високопреосвещений наш владико!

 

 

Снимки

Събор на архангел ГавриилСъбор на архангел ГавриилСъбор на архангел ГавриилСъбор на архангел ГавриилСъбор на архангел ГавриилСъбор на архангел ГавриилСъбор на архангел ГавриилСъбор на архангел Гавриил
« предишна новинаследваща новина »