ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в Русе

28 март 2011 11:03, Русенска митрополия
Лекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в Русе

На 24 март 2011 г. в Регионалния исторически музей в град Русе се проведе лекция на проф. Казимир Попконстантинов относно археологическите разкопки на остров Св. Иван до Созопол и откриването на мощите на св. Йоан Предтеча.

На лекцията присъства Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит (който е и съученик на професора от семинарията), свещеници и служители от Русенска епархия, студенти по богословие, история и археология, както и много граждани.

В интересен разказ, придружен с многоброен снимков материал, оформен в детайлна мултимедийна презентация, бяха изложени всички факти по разкопките и откриването на мощите на св. Йоан. Представени бяха убедителни епиграфски и археологически доказателства за това, че намерените св. мощи са именно на св. Йоан Предтеча. Представена беше интересната история на донасянето на мощите от Константинопол до острова и вграждането им под престола на стария манастирски храм през V век, който бил разрушен заедно с манастира вероятно при аварските нашествия. Вероятно след нашествията манастирът бил възстановен от монаси, които намерили мощите под останките от престола на стария храм и ги пренесли под престола на новия храм, който те построили. Така те останали неотваряни, запазени в специален реликвариум, в течение на 1500 години.

С Божията помощ, мощите бяха открити при археологическите разкопки през 2010 г. в основата на престола на новия манастирски храм от проф. Попконстантинов. Същата година реликвариумът с мощите беше отворен публично в присъствието на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, свещеници, журналисти, представители на местната и държавна власт.

Понастоящем мощите се намират в древния град Созопол, където поклонниците могат да им се поклонят и да получат благословение.

По молитвите на светия пророк Йоан Предтеча, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Лекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в РусеЛекция на проф. Казимир Попконстантинов за откриването на мощите на св. Йоан Предтеча се проведе в Русе
« предишна новинаследваща новина »