ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

От 2012 г. във всички училища в Русия ще се учи религия

29 март 2011 00:41, Българска Патриаршия
Във всички училища в Русия ще се учи религия

След една пробна година руското Министерство на образованието обяви на пресконференция, проведена на 23 март в Москва с участието на представители на четирите основни религии, че от 2012 г. във всички училища на територията на руската страна ще се изучава предмет „Основи на религиозната култура и етика”.

Според политическите ръководители и религиозните лидери – предимно водачите на Руската православна църква, годината за пробно обучение е показала „успех” в начинанието, но така и никой не можа да представи на журналистите точни цифри за участниците в тези пробни курсове, както и за степента на тяхното удовлетворение.

„Огромен брой ученици избраха да се запишат в курсовете по религия – отбеляза протойерей Всеволод Чаплин, председател на Отдела за църковно-социални връзки към Московската патриаршия – и това не стана причина за никакви междурелигиозни конфликти, а по-скоро показа повишаване на духовната увереност у децата, които ги посещаваха.”

Забранен по време на съветската власт, предметът Религия се завърна в училищата през април 2010 г., но само в някои райони на страната, а впоследствие инициативата получи силна подкрепа от страна на Московската патриаршия и голямо одобрение от страна на Кремъл, където в рамките на поставените цели е предвидено укрепване на националната идентичност на базата на общи ценности.

Учениците от началните и средните училища могат да избират да изучават или история на една от четирите традиционни религии – православие, ислям, юдаизъм, будизъм, т.е. по-обобщеното „основи на религиозната култура”, или „основи на обществения морал”. Досега часовете бяха провеждани само през единия учебен срок, но Православната църква поиска от 2012 г. те да се провеждат през цялата учебна година.

Елена Романова, която оглавява Отдела по преподаване на религия към Министерството на образованието, обясни, че проблеми все още има – един от тях е свързан с учебниците, тъй като са „създадени в прекалено кратки срокове”, а също и с учителите, защото имат нужда от „допълнителна подготовка”.

За Московската патриаршия това е буквално въпрос на живот и смърт. Чаплин обясни колко важно е въвеждането на обучение по религия в училищата и подчерта, че ако в Русия не бъде извършена истинска „морална революция”, „тази страна няма да оцелее още много”. „Нравственото образование има за цел не само вливане на информация – каза той, - и когато един младеж укрепва морално в една деморализирана среда, за него винаги има шансове да промени поне малко нещата около себе си. Единствено по такъв начин, поколение след поколение, ще успеем да преодолеем моралната неадекватност в нашето постсъветско общество.”

28 март 2011, Москва (Asia News)

 

 

« предишна новинаследваща новина »