ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническа конференция във Видин

29 март 2011 01:10, Видинска митрополия
Свещеническа конференция във Видин

На 28 март с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан във Видин, в сградата на СОУ „Цар Симеон Велики” се проведе свещеническа конференция, която бе организирана по повод финансовото състояние на свещенослужителите.

Свещеническата среща бе свикана за свещенослужителите от Видинска духовна околия и духовниците от Кулска духовна околия от духовния надзорник на околиите, архимандрит Поликарп.

На конференцията бяха засегнати важни моменти, касаещи заплатите на свещенослужителите, както и начините за сформиране на месечното възнаграждение.

В момента свещенослужителите от двете околии са на самоиздръжка, което само утежнява тяхното социално съществуване и обтяга отношенията им със светата митрополия, както и спъва духовното развитие и понизява авторитета на Църквата и духовниците.

На конференцията с благословението на Видинския митрополит Дометиан и по решение на Епархийския съвет от 22 март 2011 г., бе утвърдена програма, която цели заздравяването и решаването на финансовия проблем и централизирането на паричния поток, фактор, който изцяло ще подобри правилната организация по изплащането на свещеническата заплата.

Волята по този въпрос на Видинския митрополит и на Видинска митрополия е да направи всичко възможно да организира финансовата обезпеченост на свещенослужителите си, за да може достойно и спокойно да бъде извършвано делото Господне от честния клир. Да бъде вниманието на свещенослужителите насочено не към социалното им преживяване, а към духовното развитие и просперитет на енорийското паство.

От духовния надзорник и специално избрана комисия от пет лица, четирима духовници и секретаря на митрополията, ще се съблюдава стриктно спазването на установения ред от страна на свещенослужителите.

На 29 март в Пресклуба на БТА – Видин от 11,00 ч. ще бъде проведена пресконференция, чрез която ще се обявят промените, касаещи социалния и духовен живот на свещенослужителите и ще бъде отправен апел към благочестивия народ и населението за подкрепа и съдействие по отношение на правилното и полезно развитие на Църквата, която винаги е била в помощ на народа и подстрекател към вяра, надежда и любов.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Свещеническа конференция във ВидинСвещеническа конференция във ВидинСвещеническа конференция във ВидинСвещеническа конференция във ВидинСвещеническа конференция във ВидинСвещеническа конференция във ВидинСвещеническа конференция във ВидинСвещеническа конференция във Видин
« предишна новинаследваща новина »