ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделя

28 март 2011 22:35, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделя

В третата неделя от Великия пост св. Църква е определила с особена тържественост да се почита св. Кръст Господен. За да укрепи духовно християните и ги насърчи да продължат усърдно подвига на поста, Църквата изнася св. Кръст, който през цялата година стои на св. Трапеза (в олтара) и го поднася на вярващите за поклонение и целувание.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” св. Василиева литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа участваха архимандрит Теофан, храмовото духовенство и четирима дякони.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в тази неделя, трета от началото на Великия пост, когато Църквата мъдро ни напомня за Честния и Животворящ Кръст Господен, който се изнася за поклонение, за да укрепи християните във вярата на спасението.

По време на свещеническото причащение проповед за смисъла на Кръста и Христовите страдания и за нашата твърдост и смелост, която трябва да имаме в борбата с греха, произнесе ставр. ик. Антон Вълчанов.

„Вижте Господа, Който заради вас прие разпятие на Кръста. След като се възкачи на Кръста, Той не слезе от него, докато не предаде духа Си на Бога Отца. Ето че и вие сте се възкачили на кръста, като сте дали обет да се борите с греха и сте започнали борба със страстите и похотите си. Не слизайте от този кръст, каквито и изкушения и изпитания да ви се случват. Враговете на Бога, като обкръжили от всички страни Кръста Му, викали: нека сега слезе от кръста, и ще повярваме в Него (срв. Мат. 27:42). Но Господ не ги послушал. Не слушайте и вие, когато враговете на нашето спасение започнат да ви увещават да слезете от кръста си и да ви подмамват да изоставите борбата си със страстите и похотите. Стойте, братя, и не се поддавайте. Господ да умъдри всички вас за спасение и да ви дарува сили и мъжество на сърцето да противостоите на страстите и похотите, за да получите частта на спасилите се!“- пожела в края на словото си отецът.

В края на св. Литургия Негово Светейшество патриарх Максим отечески поздрави християните с великопостната неделя, посветена на св. Христов Кръст, благослови многобройните богомолци с Честния кръст и призова Божието благословение върху всички нас (поздравлението на Българския патриарх може да видите в края на новината).

 

Текст, снимки, и видео : Весела Игнатова

 

 

Снимки

Знеполски еп. ЙоанБогомолцитеСв. Кръст за поклонение БогомолциСтавр. ик. Антон ВълчановСтавр. ик. Антон Вълчанов" Со страхом Божиим..."Негово Светейшество патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделяНегово Светейшество патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделяДяконитеЗнеполски еп. Йоан Негово Светейшество патриарх Максим благослови вярващите на Кръстопоклонна неделя Кръстопоклонна неделя в храм "Св. Неделя" Кръстопоклонна неделя в храм "Св. Неделя"Молитва Богомолци, чинно чакащи реда си да се поклонят на св. Кръст
« предишна новинаследваща новина »