ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин се проведе свещеническа пресконференция

29 март 2011 14:04, Видинска митрополия
Във Видин се проведе свещеническа пресконференция

ВИДИНСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ 29 март 2011 г.

Добър ден на всички!

Радвам се, че се отзовахте на нашата покана!

Причината за днешната пресконференция е провелата се на 28 март 2011 г. в сградата на СОУ „Цар Симеон Велики”, гр. Видин, Свещеническа конференция.

Свещеническата конференция се проведе с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан с духовниците от Видинска духовна околия и свещениците от Кулска духовна околия.

Конференцията бе свикана от духовния надзорник на духовните околии.

Целта на свещеническата конференция бе да се организира социалният живот на свещениците, което да позволи по-свободно и достойно да извършват църковното си служение и да бъдат пример и утеха на народа.

В момента финансовото състояние на свещенослужителите не е никак добро. Може би не знаете, но свещенослужителите са на САМОИЗДРЪЖКА. Това е един сериозен момент от живота на Църквата и нейната администрация, и чрез свещеническата среща бе направена първата крачка към стабилизиране на финансовия проблем, касаещ живота на духовника, неговото семейство, а и на светата митрополия като духовна институция.

Стъпките за подобряване и урегулиране на финансовата стабилност при сформирането на свещеническата заплата влизащи в сила от 1 април 2011 г., са следните:

1. Централизиране на финансовите потоци от двете духовни околии във Видинска света митрополия;

2. Избрана бе комисия, отговаряща за вътрешната финансова организация по сформирането на свещеническата заплата;

3. Бе открит към Видинска света митрополия фонд работна заплата;

4. Промяна на цвета на църковната свещ от восъчножълта на бяла. Целта е да се прекрати порочната практика да се внасят нецърковни свещи от свещениците и църковните настоятелства в енориите и да се ощетява фонд работна заплата към митрополията;

5. Уеднаквяване на църковните такси – треби и предвиждането на процент за фонд работна заплата към Видинска света митрополия.

- Венчание – 70 лв. (местен енорийски свещеник), 80 лв. (приходящ свещенослужител).

- Кръщение – 60 лв. (местен енорийски свещеник), 70 лв. (приходящ свещенослужител)

- Погребение – 50 лв. (местен енорийски свещеник), 60 лв. (приходящ свещенослужител).

- Панихида - 25 лв. (местен енорийски свещеник), 35 лв. (приходящ свещенослужител).

- Водосвет - 25 лв. (местен енорийски свещеник), 30 лв. (приходящ свещенослужител).

- Наеми:

а. сеч на гори – 15 %

б. други – 10 %

6. Изискване всички храмове в двете околии да бъдат отворени в неделни и празнични дни. В по-големите населени места да са отворени постоянно. Да има разписание кога работи храмът, за да има по-голям достъп за гражданите и яснота по отношение работата на храмовете;

7. Строго съблюдаване и контрол от страна на Видинска света митрополия за изпълнението на предприетите мерки за стабилизирането на финансовото състояние на митрополията, в частност на свещеническото възнаграждение – заплата. Ако свещенослужител дръзне да нарушава и не се подчинява на предприетите изисквания, ще бъде отстраняван или преназначаван в друга енория. Няма да се взима под внимание ходатайството на трети лица, както и различни подписки в подкрепа на свещенослужителите. Всеки нарушител ще бъде строго наказан;

8. Усилена работа – църковно и обществено служение на свещенослужителите. Тъй като всеки трябва да заработи своята заплата, се изисква от свещенослужителите да участват дейно в църковния и обществения културно-просветен живот. Да организират църковни богослужения и социални дейности, чрез които да се предизвика доверие към духовенството и Църквата. По този начин ще се увеличи притокът на хора по храмовете. Това е основното, за да може да има вътрешен финансов оборот.

9. Да се почистят храмовете и да се приведат в благолепен вид, който да не отблъсква вярващите и посетителите, а да ги привлича и да създава уют и желание всеки да посети храма, да получи желаното успокоение, както и да се върне отново в него.

10. Благо и духовно отношение на свещенослужителите към вярващи и невярващи. Всеотдайност и подкрепа в нуждите на хората. Чрез доброто отношение към хората да се подобри общественото мнение и доверие към Църква и свещенство. Поведение, което ще благоприятства пълненето на храмовете с вярващи.

11. Подготвяне на писма пред държавните власти за отпускане на субсидия и подпомагане на свещенослужителите от двете духовни околии. В момента се отпускат средства за храмове, но никой не отпуска субсидия за подпомагане на свещенството. Храмове се строят и ремонтират, но за съжаление, след това стоят затворени, което благоприятства разрухата им. Никой не се стреми да има кадрова политика, която да поддържа тези храмове, както и да се грижи за духовното извисяване на нашия народ.

АПЕЛ

В тази връзка искам да отправя апел към населението на двете духовни околии – Видинска и Кулска.

Винаги Църквата е била в помощ и подкрепа на народа си, не само в миналото, но и днес. Това е нейната същност, служение и живот. Освен всичко друго тя е и пазителка на вярата, истината и духовността. Тя учи хората на спасение. Тя е учителка на народа чрез свещенослужителите – пастирите, отците и своята святост.

В нейно право е да наставлява народа в чистотата на вярата, богослужението, духовния живот и спазването на традициите.

Казвам това, защото в днешно време тези функции по ред причини са иззети от миряни, незапознати с вярата, истината, традициите, както и с духовния живот.

Те не са в състояние да кажат кое е полезно и кое не за християнския живот и служение в духа на християнското богословие – догматика и канони.

Присвояването по исторически и социални причини на това велико служение в Църквата от хора, които учат, изопачавайки християнското богословие и традиция, трябва да бъде прекъснато.

Това учение, обаче, е добре прието и се счита за вярно и истинско. Това, което е истинското, засягащо вярата и духовността, това, на което са учили апостолите и светите отци, наследено от Господ Иисус Христос се счита за невярно и неточно. Счита се за нецърковно.

Трябва да се знае, че Църквата иска хората да вярват така, както иска Христос, а не така, както ни е угодно. Именно и затова тя е водач. Нашият апел, който е свързан с бъдещите действия на ръководството на митрополията, е следният:

1. Християните да се доверяват на Църквата, както и на желанието и усилията на църковнослужителите към изправяне на нехристиянските и нецърковни традиции и битовизми. Състояния, нямащи нищо общо с вярата ни, а които са наследство езическо и нехристиянско.

2. Да пребъдват в християнска любов и човешко достойнство.

3. Да участват в богослужебния и духовен живот на енорията си.

4. Да купуват църковни свещи, без да се притесняват от цвета им. Те са едни и същи, просто нямат оцветител, а са само от парафин.

5. Да подпомагат Църквата, като насърчават към некупуване на нецърковни свещи. Подпомагането на тази дейност ще бъде в полза и на обществото, защото когато има Църквата, има и народът. Няма ли тя, тя не може да бъде в помощ на нуждаещите се. В момента Църквата не може да има и социална дейност, защото постоянно е ощетявана, ограбвана и крадена. Всеки иска от нея и се тиражира мнение, че тя е богата, но за съжаление, не е така. Тя е много бедна и средствата, с които разполага са оскъдни. Състояние, за което апелираме към хората да съдействат да се промени.

6. Да има гражданска отговорност, която да е в полза на правилното духовно и социално развитие и напредък.

7. От 1 април, ако гражданите на Видин и двете духовни околии забележат, че свещенослужител предлага нецърковни свещи с друг цвят, а не бели, да сигнализират в канцеларията на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, където се помещава духовният надзорник.

8. Наблюдава се едно недуховно, нехристиянско, а даже и нечовешко отношение към покойниците. Извършват се погребения без свещеник. Мисля, че тук не може да става въпрос за вяра, финансово състояние на роднини и близки, а за едно адекватно отношение към покойника, продиктувано от любов и почит към него. Всеки човек заслужава достойно погребение, особено този, който е кръстен. Дали е вярващ, или не, дали е изповядвал различни политически идеи, воювали преди години с Църквата, това не е оправдание. Не е редно покойниците да бъдат погребвани като животни – хвърлени някъде там. Достойнството на човека и неговият божествен образ не трябва да бъдат потъпквани, напротив, да бъдат въздигани и извисявани. Няма да обеднее никой от това, че ще плати на свещеника, ако това е някакво оправдание за повечето хора. Ако си направим една равносметка на разходите, ще видим, че това е нищо, в сравнение със средствата, които пилеем за презадоволяване на нашите насъщни нужди.

9. Да се почита и обича Църквата, защото нейното желание и работа е да бъде в полза на своя народ. Чрез всички действия от страна на църковното ръководство тя се стреми да оправдава доверието на хората, както и да го затвърждава. Не като всички останали институции, а като духовна, която едини човека с Бога, съединява го с чистото и святото.

Благодаря ви за вниманието.

Ако има въпроси, заповядайте.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий и Ирена Данаилова БТА - Видин

 

 

Снимки

Във Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференцияВъв Видин се проведе свещеническа пресконференция
« предишна новинаследваща новина »