ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинска митрополия отстоява правото Видин да има университет

29 март 2011 20:05, Видинска митрополия
В ефира на радио "Видин"

На 28 март по желание на граждани на Видин, радеещи за развитие и просперитет на града и региона и желаещи да бъдат информирани за действията на институциите относно развитието на проекта Еврошвейцарски университет, в ефира на радио „Видин” в предаването „Калейдоскоп” с водещ Ваня Минева се проведе разговор, който даде многоочакваните отговори за развитието на проекта.

В радиопредаването взеха участие представители на трите институции вносители на проекта пред Националната комисия по акредитация в София, г-н Пламен Стефанов, областен управител на Видин, г-н Румен Видов, кмет на Община-Видин, и от името на Видинска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, архимандрит Поликарп.

По време на предаването бяха изслушани въпросите на обществения комитет за следене на казуса Университет във Видин, след което бяха дадени достойни отговори от гостите на предаването по този въпрос.

Важното бе от разговора и отговорите в ефира на радио „Видин”, че най-важните институции във Видин подкрепят проекта за университет във Видин и правят всичко възможно осъществяването на проекта да стане достояние на Видин и Северозападна България.

За съжаление проектът за Еврошвейцарски университет във Видин бе отхвърлен през юли 2008 г. от Националната агенция по акредитация, но въпреки всичко надежда има и усилията на всички управляващи и обществеността ще бъдат увенчани с положителни резултати, убедени бяха представителите на Областната администрация, Община-Видин и Видинска света митрополия.

Архимандрит Поликарп подчерта пред слушателите на предаването „Калейдоскоп” по радио „Видин”, че Видинският митрополит Дометиан е от хората във Видин, който не пропуска място и възможност да лобира за създаването на висше учебно заведение в старопрестолния град, чрез което ще се подобри и осъвремени, както и обнови Видин и Видинският край.

В момента според всички статистически изследвания Северозападният край се нуждае от най-голяма помощ и подкрепа и ако бъде създаден и отвори врати Университет във Видин, това ще даде жизнен импулс на този край, той ще се съживи и обнови за нов достоен живот.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимка: Деси Василева

 

 

« предишна новинаследваща новина »