ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

България очаква канонизацията на своите мъченици от Батак и Ново село

31 март 2011 16:25, Българска Патриаршия
Икона на св. Новоселски мъченици

С богоустремено съзнание, молитвена вглъбеност и родолюбив трепет цяла България очаква канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици, отдали живота си за Бога, православната вяра и родината ни през 1876 г.

Светата ни Църква усилено се готви за канонизацията и свързаните с нея тържества, които ще се проведат на 2 и 3 април 2011 г. в София, а след това ще продължат и в Пловдивска и Ловчанска епархии. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” се очаква събирането на голямо множество духовници и вярващи православни християни от цялата страна.

Представителите на Руската и Румънската православни църкви в България съмолитствено ще участват в богослуженията, посветени на Баташките и Новоселските мъченици.

Държавните, областните и общинските власти също са поканени за канонизацията и ще изпратят своите официални представители.

В София пристигат журналисти от цяла България и от чужбина за отразяване на това изключително за целия православен свят тържество на духа и подвига в име Христово.

 

В Официалния сайт на Българската Патриаршия публикуваме и ще продължим да публикуваме материали в памет на просиялите в скъпата ни българска земя Баташки и Новоселски мъченици. Това правим с цялата почит и благодарност към техния пример, който толкова много ни е нужен днес, за да се укрепим в отстояването на св. Православие, на достойнството на светата ни Българска православна църква и на любовта към Бога и Отечеството. За всички вас, скъпи читатели, както и в помощ на подобаващата за случая наша духовна подготовка за молитвеното прославяне и обръщане към Баташките и Новоселските страстотерпци, Пловдивската св. митрополия и Ловчанската св. митрополия споделят ценни данни от своята документация по назрялата канонизация. От тях става ясно, че в подготовката за това велико събитие в най-новата ни църковна история участват на първо място Негово Светейшество Българският патриарх Максим, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, останалите членове на Св. Синод на БПЦ и много верни на светата ни Църква чеда, които не са жалили сили през последните години, но съвестно са издирвали извори и сведения за подвига на Баташките и Новоселските мъченици. Между тези доброплодни труженици са:

~ г-н Иван Николов, който е съставил текстовете на житието и акатиста на Баташките мъченици;

~ един от най-големите специалисти по стара българска литература в България, който е написал житието на Новоселските мъченици, изхождайки от образците, завещани ни от св. патриарх Евтимий Търновски;

~ иподякон протопсалт Аргир Малчев, който е написал службите в чест на св. мъченици;

~ иконописецът Владимир Аврамов, който е изписал иконата на Новоселските мъченици и който преподава като главен асистент в специалност „Стенопис” във факултет „Изобразителни изкуства” на ВТУ „Св. Кирил и Методий”;

~ иконописецът Мирослав Асенов от Хисаря, който е изписал иконата на Баташките мъченици.

Всички те, вдъхновявани от Светия Дух, и без съмнение – благославяни от светлия сонм на всички български светии, са допринесли в това съборно дело на светата ни Църква, което днес става общо достояние на всички нас.

Прикрепени към настоящата новина можете да видите иконата на св. Новоселски мъченици, както и тропарите в чест на св. Баташки и Новоселски мъченици.

В раздела БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА с подраздели » ИСТОРИЯ » Български светии - можете да прочетете новонаписаното „Животоописание на светите мъченици девици от Ново село и на йереите Никола и Георги, пострадали от турците на 9 май 1876 г.”

В раздела БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА с подраздели » СТРУКТУРА » Епархии » Ловчанска епархия » Манастири - можете да прочетете подробната история на девическия Новоселски манастир „Света Троица”.

В раздела БИБЛИОТЕКА с подраздели » Богослужебни текстове » Литургични » Вечерня » можете да се запознаете с оригиналния ръкопис на новонаписаната Вечерня в чест на св. Новоселски мъченици.

Предстои след канонизацията да публикуваме и пълните текстове на целите служби, посветени на нашите нови застъпници пред Бога.

Сега нека всесърдечно и коленопреклонно благодарим на Господа, че ни удостои да доживеем това славно време, в което Той чрез Църквата и светиите Си внася в пропития от мерзост съвременен живот на нашето общество лъч от Своята светлина и полъх от Своята милост.

Господи, слава Тебе!

Текст: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Тропар на св. Баташки мъченициТропарът на св. Новоселски мъченици в оригиналния му ръкопис
« предишна новинаследваща новина »