ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Турция са открити черепи на мъченици от III век

31 март 2011 20:06, Българска Патриаршия
Лагониси - гробище на апостоли мъченици

Остров Лагониси (гр. Λαγονήσι, „заешкия остров”) край гр. Бодрум, известна туристическа дестинация на Егейска Турция, е гробът на първите свещеноапостоли.

Бодрум е древният Халикарнас, градът на бащата на историята Херодот. Той е срещуположно отстоящ на гръцкия остров Кос и се намира недалеч от древния Ефес.

Наскоро, по време на разкопките на останки от християнски храм на близкия му о. Лагониси, бяха открити осем черепа, прободени с гвоздеи. По думите на професор Мустафа Сахин, черепите са от III век и по всяка вероятност принадлежат на християнски апостоли на възраст между 45–50 години.

Акцията по разкопките е именувана като „Спасителни разкопки на древния град Мундус” и се провежда под ръководството на професор Мустафа Сахин и Нестми Херолд, представител на Министерството на културата. Черепите бяха пренесени за изследване в Службата по археология в Бурдур, където ще бъдат изследвани и от антрополози.

Професор Мустафа Сахин разказва за зверството, което разкриват тези черепи, намерени сред останките на храма в Лагониси. Професорът обясни следното: „Черепите са от късната Античност и принадлежат на хора, заловени и убити чрез набиване на гвоздеи в главите, които след това са били отрязани от телата, навярно за да бъдат показани за назидание пред света, и накрая – заровени. Това е вид жестока варварска практика, прилагана през Римската епоха като възмездие за хората, които са полагали усилия да разпространяват християнството”.

Източник: tourkikanea.gr

 

 

Снимки

Лагониси - гробище на апостоли мъченици
« предишна новинаследваща новина »