ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София бе проведена свещеническа конференция

01 април 2011 21:15, Софийска митрополия
Знеполски еп. Йоан

На 1 април в салона на Софийската света митрополия се проведе редовна свещеническа конференция. Предстоятели на столични храмове и председатели на църковни настоятелства от Софийска духовна околия се събраха, за да се запознаят с програмата за предстоящата канонизация на Баташките и Новоселските мъченици, както и да се внесе яснота по въпроси, свързани с административно-стопанската дейност на Църквата.

След като църковното събрание бе открито със съборно изпълнение на тропара на Петдесетница, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, приветства свещенослужителите и им преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Софийският викарий огласи богослужебната програма за канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици, както и духовниците от Софийска епархия, които ще вземат участие в чинопоследованието.

Архиереят постави отново въпроса за финансовото състояние на Софийска митрополия и обезпечаването на столичното свещенство и подчерта важността на продажбата на църковните свещи, която основно подпомага бюджета. Той призова да се изготви и своевременно да се изпълнява погасителен график за тях. Предмет за разяснение бе и въпросът за отпуските, както и настоящите проверки в храмовете, предприети от Данъчна дирекция. Бяха поставени редица въпроси, свързани с църковните имоти и незаконната сеч в манастирски земи.

Викарият огласи програмата за богослуженията през Страстната седмица и участието в тях на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Прочете списъка на духовниците и автомобилите, които ще бъдат допуснати на Софийското летище при посрещането на Благодатния огън в София.

Конференцията бе закрита с многолетствие, след което архиереят дълго време продължаваше да отговаря на въпросите на свещениците.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Конференцията започна с молитваКонференцията започна с молитва Знеполски еп. ЙоанСвещеническа конференция бе проведена в СофияСвещеническа конференция бе проведена в СофияСвещеническа конференция бе проведена в СофияЗа благословение при епископаЗнеполски еп. Йоан благослови свещенството
« предишна новинаследваща новина »