ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат книга за мъченичеството в живота на Христовата църква

02 април 2011 12:29, Българска Патриаршия
Новоизлязлата книга

В навечерието на канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици Синодално издателство на БПЦ, с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, отпечата книгата „Благословено е войнството на Небесния Цар”. Книгата с автор свещеник Николай Ненароков, в превод от иконом Павел Гърбов, разглежда темата за мъченичеството в Христовата Църква. Тя е написана на достъпен за християните език и е достатъчно изчерпателна, за да добием най-важните познания за естеството на мъченическия подвиг, неговото основание и важна роля в живота на Църквата.

Авторът последователно се спира на мъченичеството в старозаветно време, а след това и в новозаветната Христова църква. Той илюстрира богато повествованието с примери от житията на светиите - както от най-известните, така и от по-малко познати. Всяко описание е живо, въздействащо и поучително.

Свещеник Николай Ненароков в богословски анализ на взаимовръзката на мъченичеството с поста, молитвата и участието в св. Тайнства Покаяние и Евхаристия разкрива здравата духовна основа на този велик подвиг в името на Христа.

Превеждайки ни през Свещената и Църковната история, изданието ни довежда накрая до примери от наше време и доказва вечната актуалност на мъченичеството. Погледът се отправя и към края на времената, когато според предсказаното от светите отци Православната църква ще се прослави и украси с нов сонм мъченици - изобличители на лъжите на антихриста, страдалци, които - по думите на св. Кирил Йерусалимски - ще бъдат „свръхмъченици”.

За справки: тел. 980 30 16

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Синодално издателство"

 

 

« предишна новинаследваща новина »