ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четвърта част на Богородичния акатист в София

02 април 2011 10:00, Софийска митрополия
Храм "Св. апли Петър и Павел"

В петъчната вечер, в столичния храм „Св. апли Петър и Павел“ на бул. „Константин Величков“ съборно бе отслужена четвъртата част на Богородичния акатист. Според предвидената програма на Софийската св. митрополия, вечерното последование бе предстоявано от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Мина Минчев, председател на църковното настоятелство при митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

На певницата певческа възхвала към Пресветата Дева отправи Софийският свещенически хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.

В празнично украсения храм се бяха събрали множество свещенослужители и миряни от цяла София.

След края на Акатиста към изпълнилите големия столичен храм християни се обърна отец Мина. В своето слово той говори за старозаветната скиния, която св. отци определили като предобраз на св. Богородица, както и за Святая Святих, за ковчега на Завета, в който са били поставени Книгата на живота и цъфналият Ааронов жезъл, които предобразявали раждането, живота и богоизбаничеството на св. Дева.

Църковното събрание с голямо внимание слушаше подробната съпоставка на частите на старозаветната скиния с живота на Пресвета Богородица и с искрено чувство се присъедини към молитвата, отправена към нея: „Богоблажена, която си родила Благодетеля на всички блага, излей на всички ни богатства от благодеяния, ти можеш, понеже си родила могъщия по сила Христос, нашия Бог!“

В края на вечернята беше отслужено петохлебие и осветени множество хлябове, донесени в чест на св. Богородица, които вярващите раздадоха за здраве и благополучие на семействата си.

Текст и снимки: Весела Игнатовa

 

 

Снимки

Храм "Св. апли Петър и Павел"Акатистна икона на св. БогородицаЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияСтавр. ик. Мина МинчевЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияЧетвърта част на Богородичния акатист в СофияБогомолциВ храмаБогомолциИподякончеПомазаниеПомазаниеВ храма
« предишна новинаследваща новина »