ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Последната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченици

02 април 2011 21:24, Българска Патриаршия
Последната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченици

За последен път тази вечер бе отслужена панихида за убитите Баташки и Новоселски мъченици. За последен път клир и народ отправиха своите молитви към милостивия Бог за прощение греховете на приснопаметните: Нейчо йерея, Петър йерея, Никола йерея, Георги йерея, Сусана монахиня-игумения, София монахиня, Елисавета монахиня, Ефросиния монахиня, Христина монахиня, Калиста монахиня, Катерина монахиня, Трендафил, Ангел, Петър, Вранко, Сусана и всички убити за вярата Христова Баташки и Новоселски мъченици, за тяхната блажена памет, за да застанат неосъдително пред страшния Престол на Господа на славата редом със светите Божии угодници.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави заупокойната служба в тяхна памет, която бе отслужена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Редом със Светейшия патриарх в молитва застанаха високопреосвещените митрополити: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, Тивериополски Тихон, Маркианополски Константин, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Константийски Антоний, Главиницки Йоан. Участие в панихидата взеха и представителите на Руската и на Румънската православна църква в България - йером. Зотик (Гаевски) и ставроф. ик. Нелуц Опря. От страна на българското свещеномонашество молитва за вечен упокой на душите на Баташките и Новоселските мъченици присъединиха архим. Викентий, архим. Теофан, архим. Дионисий и архим. Арсений. В този свещен час редом бяха и ректорите на двете ни духовни семинарии - ставроф. свещеноик. Захарий Дечев и прот. Добромир Костов, десет свещеници от Софийска епархия и по петима от Ловчанска и Пловдивска епархии, в чийто диоцез попадат Априлци и Батак.

Молитвено участие в богослужбата взе и вицепрезидентът на Република България генерал-майор Ангел Марин, който е родом от Батак.

След края на панихидата в памет на Баташките и Новоселските мъченици бе дадено началото на бдението, по време на което приелите мъченическа смърт заради вярата си бяха споменавани в молитвите редом със светиите и към тях бяха отправяни моления като към наши небесни застъпници пред Божия Престол.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Обща снимка със семинаристите от СДСОбща снимка със семинаристите от СДСОбща снимка със семинаристите от СДСОбща снимка със семинаристите от СДСОбща снимка със семинаристите от СДСПосрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПосрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПосрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициВицепрезидентът на Република България г-н Ангел МаринПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченициПоследната панихида в памет на Баташките и Новоселските мъченици
« предишна новинаследваща новина »