ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пловдивският митрополит Николай отслужи вечернята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици

02 април 2011 21:25, Българска Патриаршия
Пловдивският митрополит Николай отслужи вечернята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици

2 април 2011 г. вече влезе в златните страници на най-новата ни църковна история като ден, в който Църквата ни отпочна отслужването на богослужебни последования, свързани с канонизирането на Нейчо йерея, Петър йерея, Никола йерея, Георги йерея, Сусана монахиня-игумения, София монахиня, Елисавета монахиня, Ефросиния монахиня, Христина монахиня, Калиста монахиня, Катерина монахиня, Трендафил, Ангел, Петър, Вранко, Сусана и всички убити за вярата Христова Баташки и Новоселски мъченици.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим тържествената Вечерня бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който с архиерейска вещина и ревност и с особена вглъбеност оглави молението на клир и народ под притихналия свод на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. По време на чинопоследованието на Вечернята за първи път бяха изпяти стихири в прослава на Баташките и Новоселските мъченици от подготвените за прославата им Служби.

В св. олтар непрестанно съмолитстваха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, високопреосвещените митрополити: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, Тивериополски Тихон, Маркианополски Константин, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Константийски Антоний, Главиницки Йоан. Участие във вечерното моление взеха и представителите на Руската и на Румънската православна църква в България - йером. Зотик (Гаевски) и ставроф. ик. Нелуц Опря. От страна на българското свещеномонашество молитва присъединиха архим. Викентий, архим. Теофан, архим. Дионисий и архим. Арсений. В този свещен час редом бяха и ректорите на двете ни духовни семинарии - ставроф. свещеноик. Захарий Дечев и прот. Добромир Костов, десет свещеници от Софийска епархия и по петима от Пловдивска и Ловчанска епархии, в чийто диоцез попадат Батак и Априлци.

Трудно може да се опише с думи трепетното усещане за съборното и молитвено единство, което движеше сърцата и устните на всички присъстващи в храма, отправили химни и вътрешен взор към подвига на мъчениците от Батак и Ново село. Голяма бе радостта на миряните, когато в края на Вечернята получиха от солея архиерейското благословение на Пловдивския митрополит Николай, който ги осени с кръстно знамение за достойно следване примера на Баташките и Новоселските мъченици чрез живот в благочестие, в любов към Бога и във вярност към Църквата и пазената от нея света православна вяра.

Текст: Десислава Панайотова-Пулиева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Пловдивският митрополит Николай отслужи вечернята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченициПловдивският митрополит Николай отслужи вечернята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченициВечернята преди канонизациятаПловдивският митрополит Николай отслужи вечернятаПловдивският митрополит Николай отслужи вечернята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченициПловдивският митрополит Николай отслужи вечернята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченициПловдивският митрополит Николай отслужи вечернята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченициПловдивският митрополит Николай отслужи вечернята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици
« предишна новинаследваща новина »