ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи утренята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици

02 април 2011 21:27, Българска Патриаршия
Ловчанският митрополит Гавриил отслужи утренята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици

2 април 2011 г. – в трепетно очакване сме на канонизацията на Нейчо йерея, Петър йерея, Никола йерея, Георги йерея, Сусана монахиня-игумения, София монахиня, Елисавета монахиня, Ефросиния монахиня, Христина монахиня, Калиста монахиня, Катерина монахиня, Трендафил, Ангел, Петър, Вранко, Сусана и всички убити за вярата Христова Баташки и Новоселски мъченици.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим тържествената Утреня бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който поведе всеобщото моление веднага след Вечернята, отслужена от Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. В чест на просиялите български мъченици от Батак и Ново село по време на Утренята за пръв път бе изпято Величание в тяхна прослава, което още повече стопли общата молитва на събралите се в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” духовенство и миряни.

В св. олтар на Ловчанския митрополит Гавриил непрестанно съмолитстваха Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, високопреосвещените митрополити: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, Тивериополски Тихон, Маркианополски Константин, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Константийски Антоний, Главиницки Йоан. Участие във вечерното моление взеха и представителите на Руската и на Румънската православна църква в България - йером. Зотик (Гаевски) и ставроф. ик. Нелуц Опря. От страна на българското свещеномонашество молитва присъединиха архим. Викентий, архим. Теофан, архим. Дионисий и архим. Арсений. В този свещен час редом бяха и ректорите на двете ни духовни семинарии - ставроф. свещеноик. Захарий Дечев и прот. Добромир Костов, десет свещеници от Софийска епархия и по петима от Пловдивска и Ловчанска епархии, в чийто диоцез попадат Батак и Априлци.

С много вдъхновение патриаршеският хор на ПКХСП „Св. Александър Невски” под ръководството на доц. Димитър Димитров изпълни всички полагащи се за този тържествен миг песнопения, с които доукраси благочинното и пропито с духовна светлина служение на митрополит Гавриил и дяконството.

Миряните в храма с вълнение споделяха едни с други благодарността си към Бога, че са удостоени да бъдат част от това велико събитие – дългоочакваната канонизация на Баташките и Новоселските мъченици.

В края на Утренята всички бяха благословени от митрополит Гавриил и лично от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, който осени благочестивото събрание с кръста – „хранител на целия свят”, „красота на Църквата”, „укрепление за вярващите”, похвала за Баташките и Новоселските мъченици, знак на нашето спасение.

След като трите чинопоследования панихидата, Вечернята и Утрeнята приключиха и богомолците се насочиха към архипастирите за благословение, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил сподели, че по време на богослужението се е усещала неописуема, умилителна и пресветла радост, каквато може да има само в Църквата Христова, в която небето и земята се срещат, и в която Господ промисля за Своите верни, като прославя извървелите тесния път мъченици и изповедници на вярата, а потомците им духовно пробужда и укрепява чрез примера на техния подвиг!

Текст: Десислава Панайотова-Пулиева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи утренята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици Ловчанският митрополит Гавриил отслужи утренята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици Ловчанският митрополит Гавриил отслужи утренята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици Четене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеЛовчанският митрополит Гавриил отслужи утренята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици Ловчанският митрополит Гавриил отслужи утренята преди канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици Благослов от Негово Светейшество патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »