ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българската православна църква канонизира Баташките и Новоселските мъченици - подробен фоторепортаж

03 април 2011 23:10, Софийска митрополия
Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

В неделния ден - 3 април, Четвърта неделя на Великия пост - Преп. Йоан Лествичник - Българската православна църква причисли към сонма на българските светии християни от Батак и Ново село (дн. Априлци), мъченически пострадали заради Христа.

Лично Негово Светейшество оглави св. Литургия и освети първите икони, на които са изографисани мъчениците. В тържествената прослава се включиха всички архиереи на Българската църква, голямо множество християни от Софийска епархия, сред които игумени, братя и сестри от софийски манастири. Присъединиха се и стотици миряни от Батак, Ловеч и Априлци, някои от тях преки потомци на убитите при Баташкото клане и на загиналите при Априлското въстание новоселци.

„Живота си даваме, вярата си не даваме!“ - това се предава от поколение на поколение в Батак и никой от жителите не забравя за духовната решимост и непоколебимата вяра на предците си.

„...Благослови и освети тези икони на Баташки и Новоселски мъченици, та всички, които ги почитат да получат небесно благословение!“ - каза Българският патриарх в молитвата си, с която освети първите икони на мъчениците. Начело с хоругви и новоосветените икони бе направена тържествена лития около храм-паметник „Св. Александър Невски“.

За да ви направим съпричастни на това радостно и знаменателно събитие на Църквата, ви предоставяме подробен фоторепортаж, който сме подготвили за читателите на Официалния сайт на БПЦ-БП.

Светите Новоселски мъченици ще бъдат чествани ежегодно на 9 май, а денят за прослава на светите Баташки мъченици ще бъде 17 май.

Текст и снимки: Весела Игнатовa

 

 

Снимки

Християни от Пловдивска епархия дошли за прославлениетоХристияни от Батак бяха дошли за прославлениетоНегово Светейшество патриарх Максим благославяНегово Светейшество патриарх Максим благославяАрхиереитеПразничната св. Литургия оглави лично Негово Светейшество Празничната св. ЛитургияАрхиереиВ храма"Господи, Господи, призри с небесе и вижд...""Господи, Господи, призри с небесе...""Господи, Господи, призри с небесе и вижд..."Четене на св. АпостолСветейшият патриарх МаксимНегово Светейшество патриарх Максим изслушва св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеРусенският митрополит НеофитНеврокопският митрополит НатанаилЛовчанският митрополит ГавриилПловдивският митрополит НиколайВеличкият епископ СионийСхиархимандрит Амвросий - игумен на  Зографския манастирВеликият входДяконНегово Светейшество патриарх Максим Официални лицаОфициални лицаОфициални лицаВ храмаИзнасяне на иконите от олтараИзнасяне на иконите от олтараИзнасяне на иконите от олтара Изнасяне на иконите от олтараДуховенството Архиереите се подреждат за молебенаДуховенството ЕпископиВ храмаСтобийски еп. НаумПатриарх Максим се покланя на новоосветените икониНегово Светейшество се покланя на новоосветените икониАрхиереите се  покланят на новоосветените икони Архиереите се  покланят на новоосветените икони Архиереите се  покланят на новоосветените икони Еп. Наум обявява програмата за честванетоНачало на литийното шествиеЛитийното шествие около храмаЛитийното шествие около храмаЛитийното шествие около храмаЛитийното шествие около храмаЛитийното шествие около храмаЛитийното шествие около храмаВелички епископ Сионий и Знеполски еп. ЙоанЛитийното шествие около храмаПловдивският митрополит Николай благославя свои епархиотиОтново в храма, за поклонение на новите български светииОтново в храма, за поклонение на новите български светииОтново в храмаПловдивският митрополит Николай пред камерата на БНТПред храма
« предишна новинаследваща новина »