ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Победата на светата Христова Църква над ересите на седемте Вселенски събора

05 април 2011 21:29, Ловчанска митрополия
Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил

Великопостната програма на Ловчанска св. митрополия включва и църковно просвещение, освен прожекциите на православни филми. На 5 април бе поканена и гостува в Ловеч богословът д-р Десислава Пулиева, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", който работи в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" за превенция спрямо негативното влияние, което оказват сектите върху членовет на св. Църква и обществото като цяло. Д-р Пулиева изнесе лекция на тема „Победата на светата Христова Църква над ересите на седемте Вселенски събора”. Темата има актуално значение, защото всички съвременни сектантски учения и религиозни практики всъщност повтарят вече известни на църковната история ереси. В своето многовековно съществуване Православната църква се е срещала вече с ученията и култовете, които смущават и вълнуват сърцата на много хора днес. Тя е нарекла тези вярвания е р е с и или с е к т и и ги е посочила като водещи към душепадение.

От прожектирания филм и от беседата стана ясно, че сектите не са опасни само за попадналия в тях човек, но и за неговото семейство, тъй като нарушават нормалните взаимоотношения в него и водят до раздори и раздели, за чието преодоляване, ако такова е възможно, са необходими понякога десетки години. Жалкото е, че много от искрено търсещите истината хора продължават да попадат в секти, които унищожават и физическото, и душевното им здраве. Една част от тези хора рано или късно откриват Православието, а за другите трябва заедно да се молим.

Салонът на читалище „Наука” в Ловеч стана трибуна на учението на светата Православна църква, придобило форма по време на Вселенските и поместните църковни събори. Митрополит Гавриил отговаря на въпроси, а в края на беседата представители на аудиторият благодариха на Ловчанска св. миторополия за организирания културно-просветен цикъл, даващ на хората от Ловчанска епархия възможност за духовно общуване и богопознание.

Всички разбраха, че там, където живее съборният дух, т.е. в Църквата, там живее и Светият Дух, и там е истината, и че по отношение на лъжеученията „няма нищо ново под слънцето”. Но, както св. Йоан Дамаскин се изразява, единственото ново нещо е Христос, "Глава на църквата, която е Негово тяло, пълнота на Тогова, Който изпълня всичко във всичко" (Еф. 1:22-23).

 

 

 

Снимки

Д-р Десислава ПулиеваД-р Десислава Пулиева изнася лекцияД-р Десислава ПулиеваЛовчанският митрополит Гавриил и д-р Десислава Пулиева
« предишна новинаследваща новина »