ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник във връзка с Международния ден на горите в Клисурския манастир

06 април 2011 01:24, Видинска митрополия
Международният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастир

На 5 април в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий” тържествено бе открита Седмицата на гората. 2011 г. е обявена от световните природозащитни организации за "Международна година на горите".

Молебен за българския народ и благословение за плодовитост и разцвет на българската гора и за природогрижителите бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в съслужение с Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит, и йеромонах Йоан от с. Нови хан - гост на светата обител.

На националното тържество присъстваха зам.-министърът на земеделието и храните доц. Христо Костов, директори на дирекции от Изпълнителната агенция по горите, както и Ваня Каменова - директор на регионална дирекция по горите Берковица и представители на всички лесничейства в страната.

Присъстваха областните управители на Видин, Монтана и Враца, а също така и кметовете на общините от Северозападна България.

В тържеството по отбелязване на Международната година на горите взеха участие и ученици от берковската Лесотехническа гимназия.

След молебена бяха връчени наградите "Лесовъд на годината".

С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан в памет на Международната година на гората бяха засадени 3 дка кестенова гора в земеделското стопанство на Клисурския манастир.

Начало на засаждането дадоха Видинският митрополит Дометиан, официалните гости и учениците от ЛПГ - Берковица.

На гостите от различните краища на България бяха раздадени кестенови фиданки, за да ги засадят в своите населени места.

В заключение на събитието се състоя кръгла маса за обсъждане на новоприетия Закон за горите, който влиза в сила от 08. 04. 2011 година.

Денят остави незабравими спомени у всички от красотата на гористия Балкан, в чиито обятия е разгънал своята снага Клисурският манастир "Св. Кирил и Методий" – перлата на Видинска епархия и Северозапада.

Текст: архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия
Снимки: Слави Спасов

 

 

Снимки

Международният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирПразник в Клисурския манастирМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирПразник в Клисурския манастирМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирПразник в Клисурския манастирМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирВидинският митрополит Дометиан и протосингелът архим. АнтимЗасаждане на дръвчетаМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирМеждународният ден на горите бе отбелязан в Клисурския манастирЗалесени бяха 3 дка манастирска земяВидинският митрополит Дометиан с викарния еп. Велички Сионий
« предишна новинаследваща новина »