ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двама нови църковни диригенти в София

07 април 2011 19:46, Весела Игнатова
Нов църковен диригент

Многообразни са дарованията, с които Господ благославя Своите чеда, както са и много различни хората, които вървят по Божия път и се опитват достойно да изпълнят предназначението си. Българската църква в изпълнение на своята мисия има и доброто намерение да подпомага образованието и квалификацията на своите работници. Особено е радостен моментът, когато тези, на които е гласувано доверие, увенчават със завършек и успех своето обучение. Такива отговорни млади хора са подпомогнати от църковното настоятелство на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ да се квалифицират и така да станат още по-пълноценни в трудовете си за възхвала на нашия Господ Иисус Христос. Църковните певци Стоян Малинов и Калин Кирилов вече две години се обучават за диригенти в Националната музикална академия под ръководството на проф. Мирослав Попсавов. През тази седмица те вече представиха своята магистърска продукция в концертната зала на Музикалната академия и така официално се дипломираха като магистри със специалност „Хорово дирижиране“.

Двамата стипендианти на митрополитската катедрала показаха своите умения, като дирижираха последователно щатния хор към Музикалната академия и Мъжкия хор при храм „Св. Неделя“, специално дошъл за случая. В изпитната програма бяха включени различни църковни песнопения, сред които се отличаваше авторски написания по 103 псалом „аниксандарий“ на протойерей Кирил Попов, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“. Отец Кирил Попов, който е и бивш диригент на катедралния хор, е написал „аниксандарий“ за мъжкия хор и на магистърската продукция песнопението бе изпълнено за първи път. С продължителни и възторжени аплодисменти бяха оценени уменията на новите диригенти и изпълненията на катедралния хор, при който особено се отличи новата църковна творба.

Сред присъстващите в залата бяха председателят на църковното настоятелство на храм „Св. Неделя“ ставр. ик. Мина Минчев, протойерей Кирил Попов, протойерей Кирил Дидов, дякон Иван Петков, деканът на БФ - доц. д-р Емил Трайчев, протопсалт Иван Праматаров, музиковедът Асен Атанасов от Института за изкуствознание при БАН и др.

Отец Мина споделя, че с голям ентусиазъм и желание църковното настоятелство е приело неговото предложение да се обезпечи квалификацията на дългогодишните клиросни певци при храма Стоян Малинов и Калин Кирилов.

Стоян Малинов е възпитаник на Софийската духовна семинария (петгодишен курс на обучение) и на Богословския факултет към СУ. Още като студент пее на певницата в митрополитската катедрала, а по-късно и в Мъжкия хор при храма.

Калин Кирилов е завършил Пловдивската музикална академия, със специалност – гъдулка, след което и БФ на СУ. От няколко години е клиросен певец в храм „Св. Неделя“ и участва в Мъжкия хор при храма. Преподавател е и по западно пеене в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

„Една много отдавнашна мечта се осъществи - казва отец Мина, - клиросни певци с духовно образование да придобият и професионални диригентски умения“.

На въпроса ми има ли разлика при дирижирането на човек само с музикално образование и при този, който има и духовно, отецът обяснява, че познаването на музиката, партитурите и нотите е само едната страна, а другата е религиозното изживяване на песнопенията.

И двамата нови диригенти изказват желанието си да работят в Църквата и според силите си да помагат в храма. Вече знаят колко е отговорно да си диригент на църковен хор и колко труд и усилия са нужни, за да придобиеш умения. „Ние ще се постараем, а останалото Бог ще нареди“ - казват и двамата, развълнувани от личното събитие и изпълнени с радост от постигнатия добър успех.

По-долу можете да чуете някои от песнопенията, изпълнени от Мъжкия хор при храм "Св. Неделя" под ръководството на новите диригенти.

Текст и снимки: Весела Игнатовa

 

 

Снимки

АфишКамерен хор към Музикалната академияДиригент Калин КириловДиригент Стоян МалиновВ  залатаМъжкият хор към храм "Св. Неделя"Мъжкият хор към храм "Св. Неделя"Мъжкият хор към храм "Св. Неделя"Нов църковен диригентПрот. Кирил Попов поздравява новия църковен диригентСемейство МалиновиСемейство Попови

Файлове

« предишна новинаследваща новина »