ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излиза от печат брой 7 на „Църковен вестник”

09 април 2011 22:25, Българска Патриаршия
Брой 7/2011 г. на „Църковен вестник”

Излиза от печат брой 7 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”, чиято основна тема е „Божиите угодници”. Един брой, който съвсем закономерно е изграден под знака на историческото събитие, белязало изминалата седмица - канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици. След дълго проучване и подготовка зверски убитите при потушаването на Априлското въстание през 1876 г. християни в Батак и Ново село бяха официално причислени към сонма на светиите, за да бъдат наши молитвени застъпници и пример за самоотвержено отстояване на православната ни вяра.

В темата ни въвежда статията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, озаглавена „Българските страдалци от април 1876 г. в проповеди на руското духовенство”. В статията, като използва много красноречиви цитати, митрополит Кирил проследява отгласите, които получава потушеното с небивала жестокост Априлско въстание в проповеди и окръжни писма, чрез които руското духовенство запознава своите пасоми с тежкото положение на поробените братя християни. Факт изиграл важна роля за обявяването на Освободителната руско-турска война. Стр. 1-3.

Темата за канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици разгръщаме и на стр. 4-5, където читателите ще намерят подробен репортаж от събитието, в атмосферата на което ни въвежда и подбраният снимков материал. Публикуваме и официалния Акт за канонизацията, както и Патриаршеското и синодално послание до клира и народа по този повод.

Друго важно събитие през периода беше отличаването на протодякон Стефан Марков с орден "Св. Климент Охридски" - ІІ степен, по повод неговата 75-годишнина. В рубриката „Юбилей” с личността и делото на тази емблематична за нашата Църква личност ни запознава статията „Живот без остатък посветен на Бога” с автор Александра Карамихалева. Стр. 1-6.

По повод Деня на космонавтиката, 12 април, Алексей Стамболов е превел и предоставил за читателите на "Църковен вестник" една прекрасна статия на архим. Епифаний (Теодоропулос) с интригуващото заглавие „Покоряването на Космоса и християнската вяра”, която допълваме с писмо на архим. Епифаний на същата тема. Ще подкопае или ще укрепи вярата покоряването на Космоса; част от Божия промисъл ли е това покоряване, или богоборство; коя е истинската висота, победа и величие за човека - това са някои от въпросите, които поставя авторът и на които търси отговор. Статията четете на стр. 7.

На стр. 8 ще намерите продължението на доклада на доц. д-р Иво Топалилов „Патриарх Кирил - жизнен път и дело”, изнесен на научната конференция, проведена на 4 март в Пловдив по повод 110 години от рождението и 40-годишнината от смъртта на приснопаметния Български патриарх.

В новинарската страница сме подбрали новини за различни кадрови промени в БПЦ - ръкоположения, назначения, пострижения.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник".

Текст: Александра Карамихалева, редактор в "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »