ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в Чекотинския манастир

09 април 2011 20:00, Ловчанска митрополия
Монашеско пострижение в Чекотинския манастир

“…Търсете това, що е горе, дето Христос седи отдясно на Бога; за небесното мислете, а не за земното. Защото вие умряхте, и вашият живот е скрит с Христа в Бога” (Кол. 3:1-3).

Дали е голямо събитие монашеското пострижение? Отговорът на този въпрос е еднозначен. Във време, когато в нашата страна и особено сред младите хора на вярата не се гледа сериозно, когато Православието се възприема повече като традиционна обусловеност, отколкото като жива и действена реалност, е наистина голямо събитие, когато родната ни Църква придобива нов монах. Защото монашеската институция е ангелска институция.

На девети април в Чекотинския манастир Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил извърши чина на пострижението в малка схима над Тошко Николаев Диловски.

Тошко Диловски повече от четири години живее в Чекотинския манастир, на който - с благословението на Ловчанския митрополит - е домакин. През това време у него зрее идеята да се посвети изцяло на Бога. Тридесетгодишният мъж завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с магистърска степен през 2010 г., същата година е изпратен на послушание в гръцкия манастир със светогорски устав „Параклито” („Св. Дух”), където усърдието му във вярата още повече укрепва.

И така идва моментът, когато Тошко Диловски става монах Михаил. Това име му е дадено от неговия духовен старец и той до последния момент не го е знаел.

Монах Михаил споделя, че е избрал „нелек път в живота, но затова пък този път е най-благодатен” и още, че най-щастливите му години са тези, прекарани в манастира.

Да пожелаем на Негово преподобие монах Михаил Божието водителство и много духовни сили в подражанието на ангелоподобното битие.

 

 

Снимки

"Св. архангел Михаил" -  стенопис в Чекотинския манастирМонашеско пострижение в Чекотинския манастирМонашеско пострижение в Чекотинския манастирМонашеско пострижение в Чекотинския манастирМонашеско пострижение в Чекотинския манастирМонашеско пострижение в Чекотинския манастирНегово преподобие монах МихаилМонашеско пострижение в Чекотинския манастирМонашеско пострижение в Чекотинския манастирМонашеско пострижение в Чекотинския манастир
« предишна новинаследваща новина »