ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на съборния храм в Клисурската св. обител

09 април 2011 22:00, Софийска митрополия
Клисурската св. обител

В съботния ден (9 април) на петата седмица на Великия пост с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим се извърши обновление на съборния храм, посветен на преподобна Петка, в Клисурската св. обител над гр. Банкя.

Манастирският храм е изцяло обновен. Западната му част е разширена и е поставен нов дърворезбен иконостас с нови олтарни икони. Зографът Александър Пенчев е възстановил и всички стенописи в църквата и е подновена подовата настилка.

Околохрамовото пространство също e обновено и с възможност да се достигне до манастирските гробища, където да се отдаде почит на починалите.

Св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан. С него съслужиха йеромонах Михаил - ефимерий на манастира, протойерей Николай Цурев и дякон Петър Симеонов.

В края на богослужбата еп. Йоан благодари на ефимерия на манастира йеромонах Михаил, на игумения Филотея и сестринството за многото усилия, които са положили за обновлението и с многолетствие им пожела много и благодатни години.

 

 

« предишна новинаследваща новина »