ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в с. Бабово

11 април 2011 13:26, Русенска митрополия
Архиерейско богослужение в с. Бабово

На 10 април - Пета неделя на Великия пост, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Света Троица”, с. Бабово. В богослужението взеха участие председателят на храма свещ. Димитър Димитров, прот. Михаил Михайлов, свещ. Ивайло Георгиев и протодякон Кирил Синев. Песнопенията от утринното богослужение и св. Литургия изпълни богословът Недялко Димитров, брат на свещ. Димитър.

В проповедта си в края на богослужението Негово Преосвещенство представи на вярващите изпълненото с множество теми за нравствени разсъждения житие на днес честваната преп. Мария Египетска. Родена в Египет през пети век, тя едва дванадесетгодишна се отдала на порочен живот, изгубвайки девството си. След като трикратно била възпрепятствана от невидима сила да влезе в Йерусалимския храм и да се поклони на животворящия Кръст Господен, тя след усърдна молитва към Пресвета Богородица дала обещание коренно да промени досегашния си порочен живот. След този духовен прелом в нейното земно битие тя прекарала 48 години в Йорданската пустиня. Първите 17 години били изпълнени с множество духовни изпитания, спомняйки си разгулния живот, който водила в Александрия. Чрез своето отричане от света, дълбоко покаяние и непрестанна молитва тя придобила свят живот. Сам старецът Зосима я забелязал по време на молитва да се издига с тялото си от земята и да стои във въздуха. Идвайки при същия авва да се причасти с Тялото и Кръвта Христови, тя прекосила на два пъти бурните води на Йорданската река. Преп. Мария Египетска два пъти през живота си се приобщила с Христовите Тайни – при отдалечаването си в пустинята и втория път преди да предаде Богу дух.

Православната Църква чества преп. Мария Египетска два пъти през годината – на 1 април, деня на нейната кончина (530 г.), и през Петата неделя на Великия пост.

Житието на тази Божия угодница може да послужи за пример днес на много хора, отдали се на най-низки плътски страсти. Св. ап. Павел много ясно казва: „Ала тялото не е за блудство, а за Господа, а Господ - за тялото. Бог и Господа възкреси, и нас ще възкреси със силата Си. Нима не знаете, че телата ви са Христови членове? И тъй, да взема ли членовете на Христа и да ги направя членове на блудница? Съвсем не! Или не знаете, че който се съединява с блудница, става едно тяло с нея? Защото казано е: "ще бъдат двамата една плът". А който се съединява с Господа, един дух е с Него. Избягвайте блудството; всеки грях, що прави човек, е извън тялото, а блудникът против собственото си тяло греши” (1 Кор. 6:14-18). Св. Мария Египетска ни показва, че чрез покаяние, усърдна молитва и приобщаване с Христовите Тайни човек може да се извиси от низините на греховния живот до общение с Бога, към което всички сме призвани.

След края на проповедта се възнесе многолетствие за духовната и светската власти.

Специално многолетствие беше изпълнено в чест на епископ Яков, който на днешната неделя преди двадесет и седем години е бил ръкоположен в свещенически сан от тогавашния Знеполски епископ Дометиан (днес Видински митрополит), викарий на Софийския митрополит. По време на ръкоположението, при обикалянето около св. престол, новоръкополаганият е бил воден от архим. Неофит, протосингел на Софийска митрополия (днес Русенски митрополит).

Тази година се навършиха и тридесет години духовно служение на еп. Яков, който на 11 февруари 1981 г. е ръкоположен за дякон от блаженопочиналия Левкийски еп. Партений.

На многая и благая лета, Преосвещени владико!

Текст и снимки: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Месемврийски епископ ЯковВелик входПроповедПроповедХрам "Света Троица", с Бабово
« предишна новинаследваща новина »