ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветен триод на български език

12 април 2011 10:24, Сливенска митрополия
Пентикостар

След превода на Постния триод на български език, който се появи преди две години по рафтовете на църковните магазини и книжарници, тези дни излезе от печат и Цветният триод (Пентикостарът), също преведен на български език. Преводите и адаптациите на песнопенията са дело на протопсалт Методий Григоров, като текстовете са редактирани от Сливенския митрополит Йоаникий.

С превода на Триода и Пентикостара се затваря един богослужебен цикъл от църковни песнопения, които образуват едно цяло, в което централно място заема Празникът на празниците - Възкресение Христово.

В Триода са обхванати песнопения, които говорят за сътворението на света и човека; за падението на човека и първородния грях; за изгубения рай, пред който седи Адам и плаче; за страданията и смъртта на човека като последица от първородния грях; за избавянето на човешкия род от греха и смъртта, което идва чрез въплъщението и кръстната изкупителна жертва на Христа.

В Пентикостара с прекрасни богослужебни песни е възпято Христовото Възкресение, в които е изложена дълбочината и същината на нашата православна вяра. След Възкресение Христово следват събития, благодарение на които ще наследим Царството небесно. Но за да стане това, било потребно Христос да се възнесе на небесата и да обожи нашата човешка природа, сядайки отдясно на Отца. След това Спасителят изпълнява своето обещание, като изпраща на учениците Си друг Утешител - Духа на истината, Който изхожда от Отца.

Преводите на църковните песнопения на български език са от голяма полза, подобно на тази, която е имал българският народ, когато преди повече от хиляда години светите братя Кирил и Методий превеждат богослужебните книги от неразбираемия за тогавашните българи гръцки език на езика, който след векове става непонятен за нас – съвременните българи.

Най-сърдечно препоръчвам новоизлезлия труд на свещениците, на църковните певци и на вярващите с дълбокото убеждение, че всеки, който се запознае с богослужебните текстове и песнопения, включени в него, ще бъде пленен от тяхното прекрасно съдържание.

Желаещите да се снабдят с Пентикостара могат да го закупят от столичните храмове „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици” или да се обърнат към автора Методий Григоров. Тел. 044/630093.

 

 

« предишна новинаследваща новина »