ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Общините Белоградчик и Княжевац залесиха парк край Кадъ боаз

12 април 2011 17:21, Видинска митрополия
Общините Белоградчик и Княжевац залесиха парк край Кадъ боаз

Приятелски парк между България и Сърбия бе залесен вчера в граничната зона край Кадъ боаз по инициативата на двете съседни погранични общини Белоградчик и Княжевац. В посветената на Международната година на гората акция участваха горските стопанства на двете общини.

Това бе и поредната проява на сътрудничеството между двете общини, в която участваха 42-ма доброволци, сред които бяха кметът на Белоградчик Емил Цанков, Владан Радованович – координатор за трансгранично сътрудничество, Мая Костова – директор на ДГС в града, експерти по залесяване от РУГ-Берковица кметовете на съседните погранични Салаш и Ново Корито – Тонко Иванов и Крунислав Йованович.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, водосвет за здраве, благополучие и Христова любов, за сплотяване на двата народа отслужи архиерейският наместник на Белоградчишка духовна околия, протойерей Рафаил Александров.

Той поздрави официалните гости и гражданите от името на Видинския митрополит Дометиан и пожела с дух на единство и братолюбие двата народа да вървят по пътя на духовното и социално развитие и просперитет.

С приветствени слова към участниците в събитието се обърнаха Емил Цанков, Мая Костова, Владан Радованович и Ивица Паунович. Кметът на Белоградчик отбеляза, че това е първа по рода си съвместна акция между двете общини, която със сигурност е и единствената подобна по западната ни граница. Цанков сподели още, че Стара планина винаги е била нашият символ, защото свързва двете ни страни, а гората векове наред е закриляла нашите народи. Той подчерта, че със засадените фиданки от черен бор, смърч, дуглазка и ела участниците в проявата дават своя принос за възстановяване на гората и се поставя началото за създаване на Приятелски парк между България и Сърбия.

Посадъчният материал бе предоставен безвъзмездно от ДГС-Белоградчик, а част от фиданките кметът Цанков подари на представителите на горското стопанство в Княжевац. Всички участници в акцията се обединиха около мнението, че проявата трябва да се превърне в традиция.

Текст: архимандрит Поликарп и Любомир Веселинов - 44 паралел
Снимки: Община-Белоградчик

 

 

Снимки

Общините Белоградчик и Княжевац залесиха парк край Кадъ боаз Общините Белоградчик и Княжевац залесиха парк край Кадъ боаз Общините Белоградчик и Княжевац залесиха паркОбщините Белоградчик и Княжевац залесиха парк край Кадъ боаз Общините Белоградчик и Княжевац залесиха паркОбщините Белоградчик и Княжевац залесиха парк край Кадъ боаз Общините Белоградчик и Княжевац залесиха парк край Кадъ боаз Общините Белоградчик и Княжевац залесиха паркОбщините Белоградчик и Княжевац залесиха паркОбщините Белоградчик и Княжевац залесиха паркОбщините Белоградчик и Княжевац залесиха парк
« предишна новинаследваща новина »