ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Визита на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в Казахстан

12 април 2011 17:53, Варненска и Великопреслaвска митрополия
В Казахстан

На 6 април, предпразненство на Благовещение на Пресвета Богородица (по стар стил), Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и делегация от Варненска и Великопреславска митрополия, пристигнали по-рано по покана на Негово Високопреосвещенство Александър - митрополит Астанайски и Казахстански, в Казахстан, посетиха столицата - гр. Астана.

По време на пътуването си гостите бяха придружавани от епископ Каскеленски Генадий, викарий на Астанайската епархия, ръководителя на Отдела за външноцърковни отношения на Казахстанската митрополия йеромонах Серафим (Петровский), протодякон Георгий Засипкин, секретаря-референт на митрополит Александър Георгий Сидоров.

В гр. Астана високопреосвещеният митрополит Кирил, епископ Генадий и представителната делегация на Българската православна църква бяха посрещнати от отговарящия за храмовете в столицата архимандрит Сергий (Карамишев).

Българските гости посетиха основния православен храм на страната - Успенската катедрала, наречена на името на преп. Серафим Саровски, женския манастир в чест на иконата на Божията Майка «Взыскание погибших» и светските забележителности на столицата.

По време на посещението си в гр. Астана митрополит Кирил се срещна с председателя на Комитета по религиозните въпроси в Министерството на културата на Република Казахстан г-н А. Д. Досжан, заместник-председателя на Асамблеята на народа (Народното събрание - консултативен орган към президента на Република Казахстан) г-н Е. Л. Тугжанов.

В Българското посолство в Република Казахстан се състоя среща на делегацията от Варна с ръководството и персонала на дипломатическия корпус.

Вечерта, в навечерието на празника Благовещение по стар стил, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и епископ Каскеленски Генадий, в съслужение с духовенството от храмовете в гр. Астана отслужиха Всенощно бдение в храм „Св. Константин и Елена”.

След богослужението Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил и обкръжението му заминаха за гр. Алмати.

На 7 март – Благовещение - митрополит Астанайски и Казахстански Александър отслужи празничната Божествена св. Литургия във Възнесенския катедрален храм в гр. Алмати в съслужение с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

За спомен от посещението в Казахстан и общата молитва за празника Благовещение митрополит Александър подари на височайшия гост от България знаците на епископското достойнство - панагия и кръст, както и икона на новомъчениците и изповедници за вярата в Казахстан.

За принос в укрепването и развитието на отношенията между Митрополитската област на Руската православна църква в Република Казахстан и Варненската и Великопреславска митрополия на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Александър награди митрополит Кирил с орден "Св. великомъченик Теодор Стратилат” и грамота.

Митрополит Кирил се завърна с още подаръци от ползотворното си пътуване в Казахстан: орден „100 г. от преселението на българите в Казахстан”, юбилейна монета „150 г. от построяването на първия храм на Астанайската и Казахстанска митрополия”, картина „Руският север” - рисувана от Владимир Щербаков, и символа на град Алмати – ябълка.

По материали от официалния сайт на Астанайската и Казахстанска митрополия: http://mitropolia.kz/ru/
Снимки: сайта на митрополията и Мария Стойкова

 

 

Снимки

Митрополит КирилВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанВ КазахстанНовомъченици и изповедници на Казахстанската земяОрден "Св. великомъченик Теодор Стратилат”Юбилейна монета: „150 г. от построяването на първия храм на Астанайската и Казахстанска митрополия”Орден „100 г. от преселението на българите в Казахстан”Символът на град Алмати – ябълкаКартина „Руския север” рисувана от Владимир Щербаков
« предишна новинаследваща новина »