ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църквата отправя молба към дъщерята на Гагарин да позволи богослужения в кремълския храм „Св. Йоан Лествичник”

12 април 2011 18:32, Българска Патриаршия
Московският кремъл

Москва, 12 април. Руската православна църква поиска от директора на Московските кремълски музеи и от Елена Гагарина, дъщерята на първия космонавт, да разрешат провеждането на богослужения в храм „Св. Йоан Лествичник” под Камбанарията на Иван Велики във връзка с факта, че паметта на св. Йоан Лествичник се отбелязва на 12 април.

В навечерието на 50-годишнината от първото излизане на човека в космическото пространство, протойерей Димитрий Смирнов, началник на Отдела за връзки с въоръжените сили към Московската патриаршия, изложи в своя видеоблог няколко причини за възобновяването на богослуженията в този храм.

Отец Димитрий вярва, че полетът на Гагарин неслучайно се осъществява на 12 април, деня на св. Йоан Лествичник, автора на великата книга „Лествица”, или „Стълба за духовен живот” – едно произведение за духовното възрастване, образец на съвършената богословска мисъл. Отец Димитрий отбелязва, че със своето разположение храмът с Камбанарията на Иван Велики, която е „най-голямата сграда на (стара) Москва, прилича на космически кораб, устремен към небесата”, и е „знак от Бога”.

„Още повече, че грижата за този храм е поверена на дъщерята на Гагарин”, добави отец Димитрий и призова вярващите да се молят някой ден „Бог да насочи мислите на тази мила и прекрасна жена (Елена Гагарина – б. а.) към идеята за реконструкция на храма”, за да бъде той отворен за богослужения „поне веднъж годишно, в деня на св. Йоан Лествичник” - деня, в който отбелязваме и паметта на нейния велик баща”.

Според отец Димитрий храмът е много малък по размери, но с помощта на съвременните средства за комуникация той може да стане достояние на целия свят и „милиони вярващи да се молят заедно в този храм”.

„Това ще бъде значимо събитие и ще привлече вниманието на много хора, което пък ще бъде от полза за Кремъл и неговите музеи. Едно подобно богослужение ще привлече много повече посетители, отколкото което и да било изложение там”, убеден е отец Димитрий. Той предложи и в Държавната дума своята идея за отварянето на храм „Св. Йоан Лествичник”, но тя все още не е поставена за обсъждане.

 

 

« предишна новинаследваща новина »