ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гагарин и Корольов са били православни християни, познаващи молитвата и изповедта

12 април 2011 18:29, Българска Патриаршия
Гагарин и Корольов

Москва, 11 април. Интерфакс. Игумен Йов (Талац), настоятел на храма „Преображение Господне” в Звездното градче, свидетелства, че нито Юрий Гагарин, нито Сергей Корольов са били атеисти.

„Малко преди своя космически полет Юрий Гагарин кръсти по-голямата си дъщеря Елена; неговото семейство празнуваше Рождество и Пасха и държеше икони в дома си”, каза отец Йов в интервю за априлския брой на списание „Тома”.

Освен това си спомня, че Гагарин настоявал пред властите да обновят катедралния храм „Христос Спасител” в Москва.

„Сергей Корольов беше загубил вяра за известно време, но в крайна сметка страданията и съблазните го накараха да се върне към нея. Той, естествено, не можеше да споделя това публично, но беше човек, който се моли и изповядва. Понастоящем аз съм се заел да открия кой е бил неговият изповедник”, каза отец Йов.

Като дете отец Йов мечтаел да стане космонавт. Дори след като станал свещеник, той завършил няколко курса по космонавтика, за да опознае по-добре тези хора. Той е един от изпращачите на отрядите на космонавтите в Байконур и човек, който посреща завръщащите се от Космоса екипажи.

В своя манастир (отец Йов е монах в Троицката лавра „Св. Сергий”) той има телескоп, бинокъл и много книги за астрономията.

Според отец Йов греховете са това, което пречи на човеците да отидат по-далеч в изследването на Космоса.

Попитах го веднъж: „Отец Йов, защо не успяваме да стигнем по-далеч в космоса?” Той ми отговори: „Вече нанесохме щети на Земята; нима искате да пострада и цялата вселена? Огледайте се какво става в живота – навсякъде обири, убийства, измами, и цялото това зло ние ще отнесем със себе си и в далечното пространство. Ето защо Бог не позволява да продължим нататък. Докато тече процесът на нашето морално възстановяване, ние няма да отидем прекалено далеч от Земята”, каза свещеникът.

 

 

« предишна новинаследваща новина »