ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ердоган спаси бъдещето на Вселенската патриаршия

13 април 2011 22:34, Българска Патриаршия
Ердоган спаси бъдещето на Вселенската патриаршия

Говорителят на Вселенската патриаршия отец Доситей Анагностопулос заяви, че турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е спасил бъдещето на патриаршията, когато през 2009 г. е предложил на голям брой архиереи възможност за добиване на турско гражданство.

В интервю за ежедневника “Star” Анагностопулос каза, че по това време в Духовния съвет на Патриаршията е имало дванадесет архиереи. „Повечето от тях са в напреднала възраст. За да станеш член на този Съвет, трябва да имаш турско гражданство. При евентуална смърт на патриарха ние нямаше да можем да изберем нов патриарх от членовете на този съвет (поради тяхната възраст). Такава опасност вече не съществува. Премиерът дойде на официалния обяд на остров Буюк Ада през август 2009 г. и заяви, че проблемът с Духовния съвет ще бъде преодолян, ако архиереите подадат молби за получаване на турско гражданство. Той ни увери, че молбите на кандидатите ще бъдат уважени”, обяви говорителят.

Анагностопулос определи изреченото от премиера като „най-положителния акт в живота му”. „След призива на премиера 27 от общо 35 архиереи зад граница подадоха молби за получаване на турско гражданство. Тринадесет от тях вече го получиха”, отбеляза той. През 2010 г. „CNN International” публикува материал за гръцкия православен патриарх, където изрази предположение, че патриарх Вартоломей може да се окаже последният Вселенски патриарх, ако не се променят законите, демографските особености и преобладаващите настроения в Турция. Според думите на Анагностопулос обаче, нещата вече не стоят така благодарение на Ердоган.

Говорителят заяви още, че Ердоган и вицепремиерът Бюлент Арънч са първите държавни лица, които изказват желание да бъде възобновена дейността на Гръцката православна семинария на остров Халки, втория от Принцовите острови (на турски – Хейбелиада). Семинарията на остров Халки беше затворена през 1971 г. съгласно закон, който наложи държавно управление на религиозното и военното обучение.

В допълнение Анагностопулос отбеляза, че Семинарията на остров Халки е от изключително значение за гръцкото православно население, тъй като навремето тя е служила за обучаване на духовници за гръцката религиозна общност.

„Някои хора в Турция възразиха на предложението с аргумента, че гръцката православна общност не наброява повече от 2500 човека и че за толкова малко хора не е нужно обучаване на духовници. Те препоръчаха да си „внасяме” духовници от външни страни. Същите хора обаче трябва да знаят, че Цариградският православен патриарх е пръв по старшинство сред православните патриарси в света. Ето защо нему е дадена титлата „вселенски”. Ние имаме последователи не само в Истанбул, но и в Северна и Южна Америка, в някои части на Европа, Хонг Конг, Австралия и Нова Зеландия. Техните свещеници и архиереи се назначават от нашия патриарх. А за назначаване на такива кадри е абсолютно задължително кандидатите да имат завършена семинария”, обяви той.

Анагнастопулос каза също така, че възобновяването на работата на Семинарията на остров Халки няма да бъде в противоречие със Споразумението от Лозана. Освен това той опроверга опасенията от възраждане на „Византийския дух”, в случай, че Семинарията отново отвори врати.

„Има хора, които се боят, че ако Патриаршията е много силна институция, това ще бъде в разрез със законите на Република Турция. Това не е вярно. Република Турция е светска република. Всяка религиозна формация има право да развива своята дейност при условие, че не се намесва в политическия живот. Очевиден факт е, че затварянето на Семинарията на остров Халки е незаконен акт. Лично аз смятам, че проблемът със Семинарията беше изнесен на преден план в кипърския въпрос и в крайна сметка това доведе до нейното затваряне”, отбеляза той.

 

 

« предишна новинаследваща новина »