ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Остри реакции, след като експерт нарече древните бронзови книги фалшификати

13 април 2011 22:36, Българска Патриаршия
Находката от Йордания

Автентичността на миниатюрните метални книжки, обявени за най-важното откритие след ръкописите от Мъртво море, беше отхвърлена вчера от оксфордски учен, който ги определи като „смехотворни фалшификати”.

Доктор Питър Тонемън, специалист по древни гръцки ръкописи и лектор по антична история и археология в колежа Уодъм в Оксфорд, заяви, че това са фалшификати, които „всеки експерт би могъл да разпознае за не повече от десет минути”.

Дейвид Елкингтън обаче, археолог и библеист, смята, че 70-те оловни и медни книги, или ръкописи, намерени в Йордания, могат да се окажат едни от най-древните християнски документи, по-ранни по дата дори от писанията на св. ап. Павел.

След като разгледа фотографиите, които получи чрез интернет поща от Дейвид Елкингтън, доктор Тонемън изказа убеждението, че книгите с размери на кредитни карти са правени в столицата на Йордания, Аман, през последните петдесет години.

Той казва: „Това, което според тези ръкописи е образ на Христос, е изображение на бога на слънцето Хелиос от една монета, намерена на остров Родос. Виждат се също така и няколко безсмислени надписа на еврейски и гръцки”.

Тази находка, заедно с няколко други подобни предмети, беше открита преди пет години в отдалечена пещера от йордански бедуин, който след това избяга в Израел.

Техният собственик позволил на Дейвид Елкингтън и съпругата му да фотографират намерените предмети. Те двамата заедно с йорданското правителство полагат усилия да върнат и находките като културни ценности.

Само че израелската Дирекция по антични реликви описва книгите като „смесица от взаимно несъвместими периоди и стилове, в която няма никаква логическа връзка”.

Дирекцията също така заявява, че „тяхната автентичност е крайно съмнителна”.

Вчера Дейвид Елкингтън парира думите на доктор Тонемън така: „Той не е специалист по библеистика, а по гръцки класицизъм”.

„Да отречеш произхода на тези книги само на базата на две неясни фотографии, изпратени по интернет поща, е нещо абсурдно.”

 

 

Снимки

Находката от Йордания
« предишна новинаследваща новина »