ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Срещи на български църковни представители във Франция с Вселенския патриарх Вартоломей и Румънския патриарх Даниел

14 април 2011 06:41, Митрополия на Западна и Средна Европа
Ставроф. свещеноик. Петър Симеонов, Георги Георгиев и Мартина Стойнова в СЕ

С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон в 5-ата Неделя на Великия пост, на св. Мария Египетска (10 април т.г.), в Страсбург се състоя среща на ставрофорен свещеноик. Петър Симеонов с Негово Блаженство Румънския патриарх Даниeл. Тя бе осъществена в рамките на официалното посещение на патриарх Даниeл в Страсбург, което бе по покана на Съвета на Европа и протече между 9 и 13 април 2010 г.

След св. Литургия на 10 април в румънския храм ”Св. Параскева” в Страсбург ставроф. свещеноик. Петър Симеонов поздрави Румънския патриарх Даниел от името на Високопреосвещения Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон и по този начин даде израз на най-доброто отношение, респект и молитва в Христа, които Българската православна църква има към първопредстоятеля на Румънската православна църква.

На 12 април 2011 г. ставроф. свещеноик. Петър Симеонов заедно с г-н Георги Георгиев, председател на църковното настоятелство на българската енория в Страсбург, и г-жа Мартина Стойнова, член на църковното ни настоятелство там, присъстваха на конференция в Съвета на Европа на тема „Измеренията на междурелигиозния и междукултурния диалог”. По време на конференцията Румънският патриарх Даниел произнесе слово, в което подчерта, че в процеса на конструирането на съвременна Европа до този момент религиозното измерение на европейската култура все още не е взето предвид в достатъчна степен, въпреки че то е съществен елемент на нейната идентичност. В края на словото си патриарх Даниел заяви, че един от най-важните инструменти за поправяне на този недостатък е религиозното ограмотяване на подрастващите поколения в Европа, които трябва да познават своята вяра и вярата на другите, но без да се допуска размиването на тяхната религиозна идентичност.

+++

В предишния ден, на 11 април, ставроф. свещеноик. Петър Симеонов има възможността да поздрави и Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който от 10 до 14 април 2011 г. е на официално посещение във Франция. В гръцката катедрала „Св. Стефан” в Париж на 11 април заедно с патриарх Вартоломей присъстваха представители на всички православни църкви, които участваха в отслужването на вечерен благодарствен молебен.

Текст: Ставроф. свещеноик. Петър Симеонов
Снимки: Георги Стоянов, Съвет на Европа

 

 

Снимки

 Румънският патриарх Даниел в СЕ
« предишна новинаследваща новина »