ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За първи път в Богословския факултет на СУ се проведе научна конференция в чест на йеромонах Неофит Рилски

15 април 2011 15:23, Весела Игнатова
Панихида за йеромонах Неофит Рилски

На 14-15 април в сградата на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се откри научна конференция в чест на 130-годишнината от смъртта на йеромонах Неофит Рилски - бележит български духовник и просветител, живял и служил на народа и Църквата ни през първата половина на 19 век.

Конференцията се организира от Института за изследване на изкуствата, съвместно с Богословския факултет на СУ. За първи път се открива научна конференция в чест на този наш изтъкнат възрожденски духовник, когото определят като патриарх на българските писатели през Възраждането, виден филолог, историк, лексикограф, географ, етнограф, агиограф, химнограф, поет, преводач, литургист, педагог, музиколог, певец и още мн. др.

Форумът с международно участие започна в академичния параклис с панихида в памет на йеромонах Неофит Рилски, която бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. На заупокойната служба присъстваха участниците в конференцията, деканското ръководство на БФ и преподаватели на висшето духовно училище, научни работници от БАН, докторанти и студенти.

На певницата последованието молитвено изпълняваха преподаватели по Източноцърковно и Западно пение в БФ - настоящи и бивши, сред които доц. Димитър Димитров, диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, и протопсалт Иван Праматаров.

Русенският митрополит Неофит произнесе вдъхновено слово за личността и дейността на изтъкнатия рилски духовник йером. Неофит Рилски (цялото слово може да видите като видеофайл в края на новината).

След като приветства научната проява и организаторите й, архиереят им преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Максим.

Научната конференция бе открита в аулата на факултета от проф. д-р изк. Светлана Куюмджиева, председател на организационния комитет. Приветствия поднесоха и доц. д-р Славия Бърлиева от името на ръководството на БАН, проф. д-р изк. Клер Леви от Института за изследване на изкуствата при БАН и доц. д-р Емил Трайчев, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Конференцията е в рамките на два дни и програмата й предвижда наред с научните доклади, духовен концерт и изложба от ръкописи и книги на рилския монах, както и представяне на изследвания на църковни и светски учени за живота и делото му.

 

&feature=youtu.be

Текст, снимки и видео : Весела Игнатовa

 

 

Снимки

Панихида за йеромонах Неофит РилскиРусенският митрополит НеофитС панихида започна научната конференция, посветена на йеромонах Неофит РилскиПевцитеРусенският митрополит НеофитПанихида за йеромонах Неофит РилскиВ аулата на БФОткриване на научната конференцияПроф. д-р изк. Светлана Куюмджиева открива научната конференцияПриветствияРусенският митрополит НеофитПроф. Георги Попов и неговият брат протойерей Кирил Попов
« предишна новинаследваща новина »