ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" бе отслужена панихида в памет на загиналите на 16 април 1925 г.

16 април 2011 22:00, Софийска митрополия
В храм "Св. Неделя"  бе отслужена панихида

В навечерието на Лазарова събота в катедралния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя” бе отслужена панихида за загиналите в кървавия атентат през април 1925 г. На тази дата преди 86 години загиват 213 християни, сред които много жени и деца и 12 генерали от Българската армия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим панихидата по повод скръбната годишнина бе отслужена от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на храм-паметник „Св. Александър Невски”, в съслужение с храмовото духовенство. Със запалени свещи в ръце и сведени глави духовенство и миряни се помолиха за душите на убитите християни.

На заупокойната служба сред богомолците присъстваха представители на Съюза на репресираните в България, които в края на последованието поднесоха венец пред паметната плоча, поставена на външната стена на храма.

Справка:

На 16 април 1925 г., Велики четвъртък, в църквата „Света Неделя“ е извършен най-тежкият терористичен акт в историята на България. Извършен е от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП). Целта им е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и цар Борис III, да се предизвика анархия и хаос и така да се създадат благоприятни условия за външна болшевишка инвазия. Затова на 14 април същата година убиват генерал Константин Георгиев - български военен деец и политик /произведен в чин генерал-майор, той е помощник-началник на секция в Щаба на армията, началник-щаб на Пета пехотна Дунавска дивизия (1917) и помощник-началник на Щаба на Действащата армия/. На опелото му в църквата се събира голяма част от политическия и военен елит на страната. В една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата, военните дейци /на БКП/ монтират пакет с експлозив. По време на опелото, отслужвано от Софийския митрополит Стефан - бъдещия български екзарх, атентаторите взривяват експлозива. Първоначално ковчегът на убития генерал е поставен до „подготвената” колона, но след това е преместен по-напред, поради големия брой хора. Така най-видните присъстващи са отдалечени от мястото на взрива. Експлозията събаря главния купол на църквата, затрупвайки вътре множество хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася допълнителни поражения. При атентата загиват около 150 души, други умират по-късно от раните си и така общият брой на жертвите е 213, а ранените са 500.

Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3-ма депутати и множество граждани. Всички членове на правителството са само леко ранени, а цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Катедрален храм "Св. вмчца Неделя"

 

 

Снимки

В храм "Св. Неделя"  бе отслужена панихидаВ храм "Св. Неделя"  бе отслужена панихидаВ храм "Св. Неделя"  бе отслужена панихидаВ храм "Св. Неделя"  бе отслужена панихидаВ храм "Св. Неделя"  бе отслужена панихидаАрхивна снимка на храма от времето на атентатаАрхивна снимка на храма от времето на атентатаАрхивна снимка на храма от времето на атентата
« предишна новинаследваща новина »