ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов дякон на Софийска епархия

16 април 2011 22:01, Софийска митрополия
Храм "Св. София"

На Лазарова събота, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в столичния храм „Света София” бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В богослужението взеха участие предстоятелят на старинния храм - ик. Ангел Ангелов, ик. Веселин Арнаудов от храмовото духовенство и дяконите: Иван Петков и доц. д-р Стоян Чиликов.

По време на св. Литургия еп. Йоан възведе за дяконско служение иподякон Костадин Цветков Авайчев от София.

Новият дякон e роден през 1958 г. Завършил е средното си образование в София и е преминал двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. В продължение на десет години е бил църковен четец, свещоносец и олтарник в старинния храм "Св. София". Новото му дяконско служение ще премине в храм "Св. София"

В словото си към новоръкоположения дякон епископ Йоан обърна внимание за значението и естеството на съвременното дяконско служение. Наред с образа на милосърдието, което има дяконът според църковното учение, той го определи и като „пазител на молитвата“.

„Той е този, който охранява чистата молитва на свещенослужителя и направлява и насочва молитвата на миряните, и наред с това е като пети евангелист, тъй като възвестява св. Евангелие по време на богослужението“ - каза епископът. Той настави новоръкоположения дякон да има ревност при изпълнение на задълженията си и му благопожела да има до края на дните си чистотата и сърдечното разположение, с което пристъпва сега към Тайнството свещенство, да се огражда със страх Господен и най-вече, когато пристъпва за служение в светия олтар.

„Бог да ви подкрепя, св. Богородица да ви помага, Божията премъдрост да ви дарява!“- завърши архиереят.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Дяконско ръкоположение в храм "Св. София"Дяконско ръкоположение в храм "Св. София"Дяконско ръкоположение в храм "Св. София"Знеполски еп. Йоан Пастирско наставлениеПастирско наставлениеДяконско ръкоположениеЕпископът представя новия дяконНовият дякон Дяконско ръкоположение в храм "Св. София"В храмаДяконско ръкоположение в храм "Св. София"Ик. Ангел АнгеловВ храмаВ храмаВ храма
« предишна новинаследваща новина »