ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двоен празник в Рилския манастир

17 април 2011 17:15, Рилска света обител
Йеромонах Макарий

„... жетвата е голяма, а работниците малко,

затова, молете Господаря на жетвата да изпрати работници на жетвата Си”

(Матей. 9:37)

В деня, когато честваме преславното чудо на възкресението на четиридневния Лазар от гроба, в зората на Христовото Възкресение, Бог сподоби светата Си Църква с още един работник на лозето Си.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим йеродякон Макарий, брат на Рилския манастир, бе възведен в чин йеромонах от игумена на светата обител - преосвещения Адрианополски епископ Евлогий. Той предстояваше светата Божествена литургия в съслужение с високопреподобните братя на светата обител - архимандритите Виталий и Варлаам, и йеродякон Нектарий, архимандритите от Еласонската митрополия на Гръцката православна църква – Никанор – игумен на манастира „Света Троица” – Спармос, Христофор и Василий, йеромонах Никанор от Гигинския манастир, както и много други свещеници, дългогодишни приятели в Христа на отец Макарий.

Молитвено в тържеството съучастваха и братята на обителта „Св. Йоан Рилски” при с. Скрино, както и сестрите от Ресиловския манастир „Покров Богородичен” и много миряни.

След тригодишно вярно и усърдно служение на брат Макарий като йеродякон, Манастирският събор взе решение за ръкоположението, засвидетелствайки голямо доверие към младия свещенослужител.

Отец Макарий е брат на Рилската света обител от началото на 2007 г. На 20 декември с. г. е постриган в монашески чин, а на 23 март 2008 г. е възведен в дяконска степен от неговия духовен старец – Адрианополски епископ Евлогий.

В края на празничната богослужба епископ Евлогий се обърна към всички присъстващи с Христовите слова: „... жетвата е голяма, а работниците малко, затова, молете Господаря на жетвата да изпрати работници на жетвата Си”. Той приветства новоръкоположения йеромонах с благопожеланието по примера от литургийното свето Евангелие: „Както Мария слушаше Словото, а Марта Му служеше, така и брат Макарий, като слуша и изпълнява Словото Божие, да Го сее в сърцата на новораждащите се в Христа чеда на Църквата; да бъде във всичко верен неин служител за слава на Бога и спасение на всички!”

От клироса празника благоукрасиха псалти от Софийска и други епархии, свързвани от години с отец Макарий.

Духовното тържество беше пълно, в него нямаше място за друго, освен за благодарение и радост в Бога!

На добър час, отец Макарий!

Снимки: WWW.VLADIKOVI.COM

 

 

Снимки

Двоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастирДвоен празник в Рилския манастир
« предишна новинаследваща новина »