ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софиянци празнуват Цветница

17 април 2011 18:41, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Максим благославя богомолците на Цветница

Днес цяла София като че ли излезе на улицата, за да посрещне нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Който на днешния ден според църковния календар тържествено влиза в Йерусалим. Всеки столичанин от малък до голям носеше в ръка цвете и върбова клонка. От рано сутринта всички софийски храмове бяха препълнени с християни, дошли да запалят свещичка и да вземат благословената върбова клонка, която да отнесат в домовете си за благословение и напредък по стъпките на Христа.

Цветница е един от най-обичаните от българите християнски празници, сигурно затова усмихнати и радостни, всички се поздравяваха едни други, като че ли забравили житейските си трудности и надяващи се за идването на по-добри времена за народа ни.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим лично отслужи в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ празничната св. Литургия в чест на Господския празник. В съслужение с него бяха викарият му Знеполски епископ Йоан и Деволски еп. Теодосий, храмовото духовенство и дякони.

Препълненият с богомолци храм в молитвена тишина участваше в св. Евхаристия и се радваше на велелепната богослужба, оглавена от 96-годишния Първойерарх на Българската църква.

В края на св. Литургия към св. Тайни пристъпиха множество деца със своите родители, на които Знеполският еп. Йоан припомни как да пристъпват към св. Чаша.

Негово Светейшество поздрави именниците с празника и даде своя патриаршески благослов на стотиците християни. Дълго време Българският патриарх се придвижваше към изхода, тъй като всеки искаше да получи лично благословение от него. С най-голяма радост, с много любов и внимание той благославяше най-малките – бебетата и децата.

Цветница - най-цветният и толкова радостен ден за християните, денят на надеждата в очакване на Христовото Възкресение.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Великият входЧетене на св. АпостолДеволски еп. ТеодосийЗнеполски еп. Йоан Ставр. ик. Мина МинчевВеликият входВеликият входВеликият входВеликият входВеликият входВеликият входВеликият входНегово Светейшество патриарх Максим Негово Светейшество патриарх Максим Негово Светейшество патриарх Максим В храмаПричастиеИзпращане на Негово Светейшество Изпращане на Негово Светейшество Изпращане на Негово Светейшество Пред празничната иконаЗа всеки върбово клончеПред храма Храм " Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »