ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РПЦ призовава учените да използват откритията на православните аскети в областта на психиатрията

17 април 2011 17:05, Българска Патриаршия
Владимир Легойда

Московската патриаршия отправя призив към учените да изследват откритията на светите Отци на Православието в сферата на човешката психология.

„Съвременната наука не е усвоила, или е усвоила недостатъчно богатото наследство, оставено от раннохристиянската духовна и интелектуална традиция”, отбелязва началникът на синодалния информационен отдел Владимир Легойда в своя статия, публикувана във в-к „Известия”.

Според него, една от причините да се направи това е, че „езикът на съвременната наука е формиран в Европа преди всичко от вярващи християни, но въпреки това, голяма част от текстовете на светите Отци не са получили тълкуване чрез средствата на този език”.

„Християнските аскети са направили такива велики открития за човешката природа, каквито, ако мога така да се изразя, Фройд не би могъл да си представи дори. Те, разбира се, нямат строго научна форма, но съдържат изключително детайлизирани описания на множество психологически закони на човешкото развитие”, отбелязва се в статията.

Легойда твърди, че Западната култура е подминала без внимание постиженията на църковните отци и християнските аскети, „които векове наред са изучавали тайните закони на човешката душа”; ето защо „това състояние на нещата може и трябва да се промени”.

„В светоотеческия опит на Църквата съществува ясна представа за такива характерни за съвременния свят неразположения като стресови състояния, крайни емоционални изблици, нервно напрежение и самота, които днес са обект на психиатрично лечение. Християнството е натрупало несравним опит в изучаването на човешката душа, който със сигурност е изключително необходим за съвременната наука”, добавя Легойда.

Interfax

 

 

« предишна новинаследваща новина »