ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вход Господен в Йерусалим в гр. Добрич

18 април 2011 10:25, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празник в града

Цветница (Връбница) е един от християнските празници с най-голяма посещаемост на храмовете в България. На него си спомняме за влизането на нашия Господ Иисус Христос в гр. Йерусалим смирено възседнал осле. От евангелските повествования всички знаем как след като възкресил мъртвия от четири дни Лазар, мълвата за чудото от Витания бързо обиколила околността и много народ тръгнал с надежда да види Извършителя му. Влизайки в Йерусалим, Иисус бил посрещнат от множество народ, който възторжено викал: „Осанна на Сина Давидов! Благословен, Който иде в име Господне! Осанна във висините!” Народът хвърлял палмови клонки, с което изразявал радостта си от посрещането на своя Цар.

Но защо Иисус останал някак тъжен и безучастен въпреки радостта и ликуването на народа? Защото Той знаел, че само след няколко дни същият този народ ще крещи: "Разпни, разпни Го!" и че това са последните дни преди да бъде разпнат на кръст и да претърпи мъчителна и унизителна смърт заради греховете на всички човеци. Ето това са накратко събитията от земния живот на нашия Господ, които честваме на този ден.

Изненадани от неочаквано хубавото време, хиляди вярващи християни от гр. Добрич изпълниха православните храмове в града, за да почетат празника и да получат от енорийския си свещеник благословени и осветени върбови клонки.

За пръв път такива се раздадоха в новопостроения и осветен през м. септември м. г. храм „Св. Климент Охридски” в кв. ”Югоизток”. Там св. Златоустова литургия отслужи новоназначеният от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил свещеник Петър Русинов Димитров.

Традиционно много християни посетиха и храмовете „Света Троица”, ”Св. вмчк Димитрий” и „Св. вмчк Георги”, като след църковните служби празничното настроение се пренесе по улиците и площадите на града.

Текст и снимки: Марин Маринов

 

 

Снимки

Света ЛитургияСвета ЛитургияСвета ЛитургияХрам „Св. Вмчк. Георги”Храм ”Св. Вмчк. Димитрий”Празник в града
« предишна новинаследваща новина »