ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница в гр. Кула

18 април 2011 12:15, Видинска митрополия
Цветница в гр. Кула

В ранната утрин на светия ден, посветен на Входа Господен в Йерусалим, празничен камбанен звън огласи още спящия град Кула и прикани гражданите на света Литургия.

По стара българска традиция с цветя и върбови клонки жителите на града заприиждаха към енорийския храм, за да присъстват на празничната света Литургия, която бе отслужена от архимандрит Неофит, брат на Раковишкия манастир ”Света Троица”.

Литургичните песнопения изпълни архимандрит Антим, игумен на Раковишката св. обител и председател на Църковното настоятелство при кулския храм „Св. апли Петър и Павел”.

По време на светата Литургия архимандрит Антим произнесе прочувствена празнична проповед, като припомни на присъстващите смисъла на честваното евангелско събитие и преподаде архипастирския благослов на Видинския кириарх Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан към всички и най-вече към хората, които отбелязват и своя имен ден.

След края на светата Литургия бяха раздадени осветените цветя и върбови клонки за радост и здраве на всички и като възпоменание и подражание на хората посрещнали Христа в Йерусалим.

Особена бе радостта на децата, които с интерес и любопитство изслушаха евангелското четиво, прочетено им от архимандрит Неофит по достъпен и приемлив начин. Той им раздаде иконки на празника за благословение.

За радост и удовлетворение цялото кулско население и околностите са възрадвани от усърдната безспирна работа на братята от Раковишкия манастир, които винаги са в помощ и утеха на жителите, поведение, което пълни храмовете с вярващи и подтиква всички към възкресение на вярата по тези измъчени и в изпитание населени места.

Текст: архимандрит Антим и архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Неофит

 

 

Снимки

Цветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. КулаЦветница в гр. Кула
« предишна новинаследваща новина »