ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница и в Търговище

18 април 2011 13:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Цветница

На 17 април т. г. светата Църква чества Вход Господен в Йерусалим, когато Господ Иисус Христос в изпълнение на пророчеството за Него, кротко и праведно, след чудното възкресение на Лазар и шест дни до Своята смърт, решително показва на юдеите, че Той наистина е Онзи Месия и Цар, Когото те чакат. Тържествено и радостно народът посрещна Месия.

И в гр. Търговище честваме това събитие, като в църквите се възпява тържествено: „Осанна, Сину Давидову!” В храм „Св. Йоан Рилски” архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов освети върбовите клонки и раздаде на всички, които бяха дошли да се помолят в храма. По време на светата Литургия, със свещ и клонка в ръка, символизираща срещата на Господа при Неговия Вход в Йерусалим, вярващите слушаха и участваха в службата. Църквата се оказа тясна, но всеки отнесе благословената клонка в дома си, за да я запази до следващата Цветница.

В богослужението взе участие и църковният хор при храма с диригент Петя Димова, преподавател по музика във ІІ СОУ гр. Търговище.

В проповедта си ставрофорен иконом Славчо Проданов още веднъж припомни евангелското събитие Вход Господен в Йерусалим и завърши: „Свидетелстват всички за Иисус Христос, свидетелстват за Него Неговите чудеса, Неговото слово, свидетелстват с това, че Той идва в света не да донесе меч и войни, а да донесе мир и любов, благословение и радост на този свят. И затова днес, посрещайки Царя на радостта, благословени от Него, нека коленичим и Му поднесем нашите цветя! Цветята, които той пося в душите ни - любов, кротост, търпение, благост, въздържание! И да кажем: „Благословен Идещият в име Господне!”

Амин!

Текст и снимки: г-жа Валентина Проданова

 

 

Снимки

ЦветницаЦветницаЦветницаЦветницаЦветница
« предишна новинаследваща новина »