ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Програма за съборните богослужения през Страстната седмица в София

18 април 2011 15:38, Софийска митрополия
Софийска св. митрополия

Последната седмица на Великия пост Църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - Неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Вечерните богослужения в неделя, понеделник и вторник, когато се изпълнява „Последование на Жениха” - напомнящо за величието и страданията на Небесния Жених Христос, и приканващи към духовна бдителност, съборно ще бъдат отслужени в митрополитската катедрала "Св. Неделя" с начален час - 19 ч.

В богослуженията молитвено участие ще вземат Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, и столични свещеници.

Сутринта на ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК Знеполският епископ Йоан ще оглави св. Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, след която ще бъде отслужен Велик маслосвет.

Вечерта на Велики четвъртък в патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” ще се извърши последованието на 12-те Евангелия. В богослужението ще вземат участие Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим и преосвещените епископи Стобийски Наум, Знеполски Йоан и Тивериополски Тихон.

На ВЕЛИКИ ПЕТЪК сутринта, когато в центъра на храма се изнася св. Плащаница, в богослужебното последование в митрополитската катедрала „Св. Неделя” ще вземe участие Знеполският епископ Йоан.

Вечерта в митрополитската катедрала "Св. Неделя" ще бъде извършено Опело Христово с участието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и преосвещените епископи Стобийски Наум, Знеполски Йоан и Тивериополски Тихон.

 

 

« предишна новинаследваща новина »