ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Благословен Идещият в име Господне...”

18 април 2011 17:59, Русенска митрополия
Цветница в Тутракан

В деня Вход Господен в Йерусалим високопреосвещеният Русенски митрополит Неофит отслужи празнична св. Литургия в храм „Св. Николай”, гр. Тутракан, в съслужение с архиерейския наместник на Тутраканска духовна околия ставрофорен иконом Илия Тонков.

В края на богослужението митрополит Неофит поздрави с големия празник изпълнилите храма богомолци и благослови всички именници. Той сърдечно благодари за молитвеното участие в богослужението на всички вярващи, особено на малките лазарки, които в народни носии търпеливо и съсредоточено внимаваха по време на св. Литургия. „Ние всички сме призвани към вечен живот. Да изграждаме този наш земен и небесен път достойно. Още от майчина утроба, още от първите години на нашето възпитание, от домашното огнище и от училището, за което толкова полагаме грижи напоследък да се въведе поне един час изучаване на "Религия" в редовната учебна програма. И затова ще продължим да настояваме. Спомняте си провелото се преди половин година (24 септември 2010 г.) Национално литийно шествие, в което взеха участие български християни от цялата страна в подкрепа на въвеждането на предмет „Религия” в българското училище. Това е много важно и много достойно за нашия народ, който има опит в това отношение. Нашите родители са изучавали „Закон Божий” в училище и с голямо умиление си спомнят за тези часове и за тези знания, които са получили за цял живот. А както казахме, нашият живот, тук на земята и в бъдеще във вечността, много зависи от нашето нравствено усилие, което се изучава и усвоява чрез четенето на словото Божие, житията на светиите, църковната история, светиите на българския род. Това ще ни поведе достойно по нашия път на истински българи и заслужили своето прозвище християни на светата Православна църква и преуспяващи в своя живот и нравствено усилие”.

Архиереят възгласи многолетие за „всички, които носят имена на цветя, да бъдат достойни цветя в църковната градина и в градината на нашата слънчева родина България”.

Текст и снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Цветница в ТутраканМитрополит НеофитЦветница в ТутраканЦветница в ТутраканЦветница в ТутраканЦветница в ТутраканЦветница в ТутраканЦветница в Тутракан

Аудио

Проповед на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »