ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Връбница в гр. Шумен

19 април 2011 10:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Цветница

На 17 април - Връбница - Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, отслужи архиерейска Златоустова св. Литургия в храм „Св. Три светители”, гр. Шумен. Заедно с архиерея служи чредният свещеник Васил Василев.

От ранно утро храмът беше преизпълнен с голямо множество вярващи, дошли да участват в празничното богослужение в чест на празника Вход Господен в Йерусалим. Eвангелското четиво за празника разказва, че в неделята преди еврейския празник Пасха Иисус Христос влязъл тържествено в Йерусалим, както древните царе, яхнал на осле, придружен от учениците Си. Народът, виждайки в Христа очаквания Спасител, Който ще му донесе политическо освобождение от римско иго, отдавал на Христос почести като на земен цар. Насъбралите се хора с възторг размахвали палмови клонки, постилали дрехи, дето минавал Той, хвърляли цветя пред нозете Му, пеели и възклицавали: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев" (Иоан 12:13) и "Осанна Сину Давидову..." Мир на небето и слава във висините!" (Лука.19:38).

У нас първите разлистени дървета през пролетта са върбите, затова берем върбови клонки за прослава на Царя на царете - Христос. На Цветница в църквите със специална молитва се благославят върбови клонки, раздават се на богомолците и те ги отнасят по домовете си за благословение. Върбовите клонки напомнят палмовите вейки - символичните знаци на победата. Свещениците при храма в Шумен от рано сутринта раздаваха цветя и върбови клонки за благословение на всички богомолци, прославили Христа в сърцата си.

Текст: свещеник Васил Василев

 

 

Снимки

ЦветницаЦветница
« предишна новинаследваща новина »