ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 8 на „Църковен вестник”

20 април 2011 11:35, Българска Патриаршия
ЦВ бр. 8/2011

Излезе от печат брой 8 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”. Един брой - предвкусване на светостта на Празника на празниците Възкресение Христово - чиято основна тема е: Благодатният огън.

За чудното слизане на Благодатния огън и трепета пред това тайнство нашите читатели ще могат да разберат повече, като се запознаят с личните свидетелства на патриарсите: Дамян (1897-1931), Диодор (1981-2000), Ириней (2001-2005), Теофил (2006 и до днес) и Елефтерополския еп. Христодул (1998-1999) - първойерарси на Йерусалимската православна църква, които са се удостоили да изпросват години наред и да станат многократно свидетели на пасхалното чудо, с което Бог ежегодно утешава и укрепява вярващите християни. Стр. 5.

На страница 6 пък ще можете да прочетете интригуващия разказ на 25-годишния тогава агиотафит Митрофан - единственият човек, който по Божий промисъл, без да е имал полагащото се архиерейско служение и право, скрит в криптата на кувуклията, непосредствено над плочата на Гроба Господен, става свидетел на идването на Благодатния огън. Какво го е подтикнало към тази дръзка постъпка и какво точно е видял в Пасхалния ден ще научите от статията „Единственият свидетел на чудото на чудесата”, която е подготвила за вас Анула Христовa.

За Христовото Възкресение - най-великото събитие в историята на човечеството, триумфът и тържеството на безграничната Божия Любов към човека, както и за вечния ни копнеж за радост и щастие е статията на покойния ставроф. ик. Димитър Йорданов под заглавие „Радостта от вярата”. В нея авторът разкрива християнството като религия на живота и на истинската, духовна, чиста радост в Господа, чието тихо сияние не помръква и в мигове на най-тежки изпитания. Стр. 4-5.

Темата за Благодатния огън, слизащ на Възкресение Христово над Гроба Господен, допълваме със статията „Кратка история на Йерусалимската църква и Божи Гроб”, който запознава читателите на "Църковен вестник" с историята на най-древната и първа по достойнство Църква - Йерусалимската, както и за превратностите през вековете, които слагат своя човешки отпечатък върху Светите земи и нестихващия спор за правата над тях. Стр. 8.

Традиционно във великдненския брой на вестника публикуваме Патриаршеското и синодално Пасхално послание до клира и народа, с което светейшият Български патриарх Максим и архиереите от Светия Синод отправят своите отечески благопожелания към всички верни чеда на светата ни Православна църква в пределите на страната и извън нея. Стр. 1.

В настоящия великденски брой правим и една препратка към Светли петък, когато Църквата чества Пресвета Богородица - Живоприемни източник. За празника, чието начало е свързано с едно чудо на Божията Майка и за храма в Цариград, който се издига на мястото на това чудо, е едноименната статия на прот. Емил Паралингов, написана по повод 175-годишнината на старинния храм „Св. Петка” в Пловдив - празнуващ в този ден. Стр. 7.

Броят се допълва от статията „Младите хора и Американската култура” за сериозното предизвикателство пред съвременните млади хора да бъдат християни в един по същество нехристиянски свят. Статията с автор о. Марк Леондис е в превод на Весела Митова-Костова. Стр. 3.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник"

Текст: Александра Карамихалеa, редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

ТАЛОН ЗА АБОНАМЕНТ
« предишна новинаследваща новина »