ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РПЦ: безкрайните дебати относно „скъпите принадлежности на духовенството са белег на духовно разстройство”

19 април 2011 23:24, Българска Патриаршия
Протойерей Всеволод Чаплин

Руската православна църква отправя инструкции към вярващите да не поставят в центъра на вниманието си материалните неща.

„Случвало ми се е в скъпа премяна да посещавам палати, както и да обикалям в дрипаво расо из бедни квартали. Убеден съм, че Църквата смята за приемливо и едното, и другото. Ние не бива да съсредоточаваме прекомерно много своето внимание на нито едно от тези две неща”, заяви началникът на Синодалния отдел при РПЦ за църковно-обществени връзки протойерей Всеволод Чаплин в отговор на журналиста Иван Семенов.

Семенов публикува открито писмо, в което призовава прот. Всеволод да поднесе извинение за обръщението си към обществеността, в което твърди, че членовете на духовенството имат право да притежават скъпи неща, тъй като това подчертава социалния престиж на Църквата.

В своя отговор прот. Всеволод отбелязва, че „когато християните неспирно обсъждат „блясъка или мизерността” на облекла и лични вещи, това е признак за духовно разстройство. Или за завист. Или за трайната псевдодисидентска наклонност да ругаеш всяко нещо, което се отличава с твърдост, ценност и сила”.

Той припомни, че древните християнски йерарси и почти всички архиереи на Руската православна църква са притежавали същински палати и почти царски имения, както и „съответстващи на духовния им ранг колесници”. Така например, св. Йоан Кронщадски се е обличал в копринени раса и е пътувал със свой собствен кораб, а Христос се е явявал на трапезата в домове на хора, които днешните интелектуалци биха определили като „недостойни да се ръкуваш с тях”.

„Какво безобразие е интелектуалци да се увличат по евтини кухненски клюки от страна на отстъпници! Какъв срам е да има хора, на които им допада да виждат Църквата слаба, изолирана от телевизионния екран, навлечена с евтини раса, свита в свои закътани места, недостъпни за „дяволските камери”, скрита зад порутените огради на разнебитени храмове. За такива хора няма наличие на Божия благодат, щом има мерцедеси, модерно осветление, позлатени аналои за иконите и „недостойни” спонсори”.

Още, прот. Всеволод назова хората, които упрекват духовенството в разкош, недоброжелатели, като ги сравнява с Юда, който именно на събитието, отбелязвано тази вечер (Велика сряда), от Църквата – възливането на драгоценно миро върху Спасителя – казал, че не трябва да се излива скъпоценната течност върху Тялото Иисусово, а да се продаде и да се раздаде на бедните.

Според него, напълно подобаващо е Руската православна църква да притежава „модерни и скъпи сгради”, красиви свещенически одежди и позлатени аналои (което не означава ярка претрупаност), както и достатъчно белези на материално благосъстояние, за да може да бъде равностоен участник в комуникацията си с всички хора, както и с престижни и влиятелни институции.

Interfax

 

 

« предишна новинаследваща новина »