ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРАЗНИК НА ДУХОВНОСТТА

21 април 2011 13:56, Великотърновска митрополия
Корица на книгата

В светлите дни преди Великден Народно читалище ”Дядо Стойно - 1927” - с. Поповци, съвместно с Църковното настоятелство при храм „Свети Николай” организираха събитие на духа и книжовността. Представена беше книгата „Храм Св. Николай - Поповци”, съставител протойерей Стефан Стефанов.

Присъстваха хора от кметството с отношение към читалищния живот и потребност да се ползват от духовните светини на своя край. Секретарят на читалището Недялка Пенева откри срещата с думите, че съхраняването и предаването на традицията е в основата на читалищната дейност и е добре, че такава книга се представя точно в тези дни.

Посетителите бяха запознати от отец Стефан с усилията на поколения деятели на храма, на църковното настоятелство и на обществеността от селата на кметството за съхраняване на българщината, чрез фотоси, писмени материали и разкази на съвременници от различните епохи. Съставителят е избрал подхода на приемствеността и с голяма вещина, вкус и отношение е направил една история на църквата, в която се преплитат минало и съвременност и се търси бъдещата полезност за поколенията след нас. Историята на храма е представена чрез състава на енорията - селата, които влизат в нея. По изключително интересен начин е описан произходът на имената на тези села, какви са били първите поселници, кога са дошли по тези земи. Отдадено е дължимото на благодетеля и дарителя - дядо Стойно Тинчев, както и на видния габровец арх. Гръблев и уста Генчо Петров Новаков от Трявна, построили храма. Подобаващо са описани ценностите на храма - икони, иконостас, както и техните автори и дарители. За историята са вписани имената на всички свещеници, служили в храма от изграждането му до наши дни, както и на църковното настоятелство.

Отец Стефан подари на всички присъстващи екземпляр от новата книга и я разписа за Божие благословение!

За всички присъстващи на събитието стана ясно, че усилията на читалищното настоятелство продължават в търсене на родовата памет, описване на събития и факти, създали това население и този край, които са неговата гордост и си струва да се предават на младото поколение. Предстои доста проучвателна и изследователска дейност за издаване история на кметството, създаване на музейна сбирка с фотоси, материали и предмети от миналото. Кметът - Румяна Иванова, подкрепи усилията на читалището и Църковното настоятелство и заяви готовността тази проучвателна и издателска дейност да се извършва и съвместно с кметството.

Текст: Недялка Пенева

 

 

Снимки

Празник на духовносттаПразник на духовносттаПразник на духовносттаПразник на духовността
« предишна новинаследваща новина »