ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът Георги Първанов в Белоградчик

21 април 2011 21:33, Видинска митрополия
Президентът Георги Първанов в Белоградчик

Днес в Белоградчик, за да открие туристическия сезон в града, бе президентът на България Георги Първанов. На сцената, издигната на централния площад на Белоградчик, Величкият епископ Сионий с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан отслужи водосвет за здраве и благословение в съслужение с архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия протойерей Рафаил Александров.

След водосвета президентът Георги Първанов официално откри новия туристически сезон. В словото си пред насъбралите се граждани той оцени огромното значение на туризма за Белоградчик и региона, но подчерта, че само уникалните природни дадености не са достатъчни. Президентът бе категоричен, че белоградчишката болница трябва задължително да бъде спасена от закриване, защото „град без здравеопазване, без образование, духовност и без нормална инфраструктура обрича не само конкретния град, но и околните селища в целия регион”, заяви държавният глава.

Той припомни на присъстващите, че още преди години е подписал с президента на Сърбия споразумение за откриване на гранично-пропусквателен пункт при Салаш-Ново корито и няма да спре да подсеща изпълнителните власти от двете страни на границата да си свършат работата и да отворят пункта, тъй като това е реален шанс за съживяването на двата погранични региона.

Пред журналисти президентът Първанов сподели, че днес за първи път ще посети известната не само у нас пещера Магурата, където с удоволствие и интерес ще присъства на концерта, който е подготвил камерен състав на Видинската симфониета.

Държавният глава припомни, че много категорично подкрепя идеята пещерата Магура и Белоградчишките скали да станат част от природните обекти на ЮНЕСКО, за което лично е разговарял с генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

След официалната част президентът Първанов прие поканата на своя домакин г-н Емил Цанков да се присъединят към хората, за които местни самодейни състави и гостуваща трупа от Монтана пяха и играха на белоградчишкия площад.

Посещението на Белоградчик президентът приключи с посещение на Рабиша и на прочутата пещера Магура, където Симфониета – Видин изпълни произведения на Бах, Вивалди, Моцарт и Шуберт.

Текст: архимандрит Поликарп и 44 паралел
Снимки: Ирена Данаилова

 

 

Снимки

Президентът Георги Първанов в БелоградчикПрезидентът Георги Първанов в Белоградчик
« предишна новинаследваща новина »