ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лазаровден и Цветница в Каварна и Българево

21 април 2011 17:02, Българска Патриаршия
Цветница за децата от Българево

Един от най-обичаните празници в Каварненско е Лазаровден. И тази година празникът започна със св. Литургия в построения преди няколко години параклис "Възкресение Лазарово". Тя беше отслужена от о. Василий Селемет, предстоятел на храм "Успение Богородично" (Каварна), в съслужение с отците Йовчо Иванов и Михаил Трифонов от храм "Св. Георги" (Каварна) и о. Павел Максимов от храм "Св. Харалампий" (Шабла).

Както всяка година, отец Василий беше организирал пред храма "Успение Богородично" фолклорна програма от традиционните за този ден местни лазарски танци, песни и обичаи. Събитието се провежда от години със съдействието на общината и читалище "Съгласие". Великолепният читалищен танцов състав "Бизоне", заедно с лазарките от детските градини и фолклорните формации на Каварна доставиха голяма духовна радост на зрителите и заслужено получиха признание и много аплодисменти. Накрая, по традиция, малките лазарки раздадоха от празничното петохлебие и по китка здравец на всички присъстващи, за да отнесат празника и благословението по домовете си.

За светлите християнски празници Вход Господен в Йерусалим - Цветница, и Великден децата от неделното училище "Св. цар Борис" в село Българево, община Каварна, с голям ентусиазъм изработиха весели поздравителни картички и боядисаха яйца. Неделното училище започна своята просветна дейност през миналата есен и е първото в района - за голяма гордост на българевци! Основен организатор е отец Методий, с помощта на кметството и обществеността на Българево. Г-жа Екатерина Селемет, богослов и съпруга на о. Василий от Каварна, с голяма любов и желание работи с децата за въвеждането им в основите на православната вяра, а така също за запазването на местните народни обичаи, свързани с християнските празници.

Текст: Нина Комарова
Снимки: г-жа Екатерина Селемет

 

 

Снимки

Цветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от БългаревоЦветница за децата от Българево
« предишна новинаследваща новина »