ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Специално последование на Велика събота в с. Сланотрън

23 април 2011 13:03, Видинска митрополия
Видинска св. митрополия

Уникален църковен обичай се изпълнява вече повече от 100 години на Велика събота във видинското село Сланотрън.

"Обичаят пресъздава Възкресение Христово - разказва местният свещеник, протойерей Венцислав Илиев. - Още вечерта на Велики петък в специално изкопан "гроб" в двора на църквата се спуска голяма икона, на която Господ Иисус Христос е изобразен в човешки ръст. Самото последование за Възкресение Христово започва в 23,30 ч. на Велика събота. Тогава на "гроба" стоят двама пазители, облечени в черно, които символизират юдеите. Към тях се приближават две облечени като ангели момчета с факли в ръце. Уплашени от светлината и силата Божия, двамата пазачи се отдръпват. Двата "ангела" изваждат иконата от гроба, пресъздавайки Възкресението Христово. И се поздравяват с "Христос Воскресе!" - завършва разказа си отец Венцислав.

Според местните жители тази традиция е започнала в годината, в която била съградена църквата им "Успение Богородично".

Храмът е осветен през 1906 година, още преди да е довършен докрай. Църквата е зографисана 3 години по-късно. Строежът е започнат през 1857 година. Тогава са положени основите и са вдигнати част от стените - около метър-два над земята. В тях са вградени камъните от паметниците в старото гробище, което се намирало на това място. Първият свещеник, при когото е започнал градежът, поп Станко Павлов, е прадядо на сегашния свещеник, който и тази година ще отслужи празничната св. Литургия.

В църквата се пазят стара двулицева икона с височината на човешки ръст, рисувана върху платно, с изображението на Господ Иисус Христос и уникална плащаница, с която се обикаля църквата на Разпети петък.

Текст: Гергана Панова - Радио Видин

 

 

« предишна новинаследваща новина »